Rozgrzewająca herbata z chai masalą i trawą cytrynową…

Kochani zgodnie z obietnicą podajemy przepis na obłędną, rozgrzewającą herbatę z chai masalą i trawą cytrynową (ta ostatnia co prawda wychładza). Nie jestem w stanie zliczyć ile rodzajów czaju (herbaty z chai masalą) wypiłam w Indiach. Niektóre były ostre i wyjątkowo mocne. Inne, zakupione na indyjskiej autostradzie tak słodkie, że popijałam je wodą. Jednak poniższy przepis na czaj z trawą cytrynową bije je wszystkie na głowę!
Poniższa herbata jest częścią „Przypraw, które leczą”. Naszej książki w całości poświęconej leczniczej mocy natury. Poniżej fragment rozdziału poświęconego trawie cytrynowej… Zapraszamy do lektury (książka jest już na przedsprzedaży m.in. w Empiku; premiera 7 listopada).
(…) 
Co na temat trawy cytrynowej ma do powiedzenia starożytna ajurweda? Jej zdaniem trawa cytrynowa wychładza i nawilża. Ma smak ostry i gorzki. Dobrze wpisuje się szczególnie w potrzeby osób z nadmiarem ognia w organizmie (pitta). Po trawę cytrynową może sięgać również kapha. Jednak na właściwości trawy powinna uważać z natury wychłodzona vata. Specjaliści od ajurwedy uważają, że trawa cytrynowa świetnie działa na naszą odporność, układ limfatyczny (i krew) oraz układ krążenia. Potwierdzają właściwości przeciwdepresyjne trawy cytrynowej. Trawa pobudza tarczycę, pomaga przy infekcjach nerek i likwiduje opuchliznę. Oprócz tych wielu wymienionych powyżej zdrowotnych właściwości ajurweda uważa trawę cytrynową jako środek moczopędny, łagodzący układ nerwowy. (…) Jak radzi Przemek napar z trawy cytrynowej będzie doskonałym remedium na przeziębienia, kaszel, grypę. W tym celu kilka jej ździebeł należy wrzucić do wody z kilkoma goździkami, szczyptą kurkumy i paroma listkami dobrej herbaty.  Wodę doprowadzić do wrzenia i pogotować 3-5 minut. Pić ciepłe. (…) – czytamy w kompendium wiedzy na temat przypraw, które powstało we współpracy z Julią Grat, wspaniałą fitoterapeutką i wspomnianym Przemkiem Wardejnem, zaprzyjaźnionym konsultantem ajurwedyjskiem. W książce oprócz przepisów znajdziecie mnóstwo prostych wskazówek zdrowotnych!

Herbata z cytrynową chai masalą

400 ml mleka roślinnego (my użyliśmy owsianego)
400 ml wody
4 łyżeczki czarnej herbaty
4 pałki świeżej trawy cytrynowej pokrojone w plasterki
1/2 łyżeczki mieszanki chai masala (patrz przepis poniżej)
4 łyżki syropu klonowego

Wszystkie składniki (za wyjątkiem syropu klonowego) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, tak aby herbata się praktycznie nie gotowała. Gotujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy syrop klonowy. Przecedzamy przez sitko i podajemy gorące. 

 

Chai masala

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
16 goździków
16 zielonych ziaren kardamonu
1 laska cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka suszonego imbiru

Wszystkie mielemy w młynku do kawy na drobny proszek. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku – w ciemnym i suchym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + 19 =