- 1.
…INDIE (BANGALORE; ART OF LIVING INTERNATIONAL CENTER)
TERMIN: 7 – 20 listopada 2023*
TEMAT: JESIENNA REGENERACJA Z JOGĄ I AJURWEDĄ W INDIACH

Chcesz połączyć wyjazd do magicznych Indii z nauką medytacji, technik oddechowych i pełną regeneracją? Chcesz podnieść poziom swojej energii życiowej, wzmocnić odporność oraz zgłębić wiedzę z zakresu ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu? A może chcesz skorzystać z konsultacji ajurwedyjskiej oraz zabiegów (m.in. masaży olejowych)? Zapraszamy na kompleksowy program odNOWY w Indiach. Tym razem częścią warsztatu jest również Happiness Program Fundacji Art of Living z unikatową techniką oddechową – sudarshan kriya. Zapraszamy :)
Co wchodzi w skład 12 – dniowego programu?
– Happiness Program – codzienne sesje oczyszczających, podnoszących poziom energii oraz wydolność, ułatwiających koncentrację, odmładzających technik oddechowych i medytacji prowadzona przez Karolinę Szaciłło, dziennikarkę, autorkę książek o zdrowym stylu życia oraz nauczycielkę technik oddechowych i medytacji certyfikowaną przez Fundację Art of Living. Wśród tych technik sudarshan kriya – jedna z najskuteczniejszych i prawdopodobnie najlepiej zbadana technika oddechowa. Stanowi ona jeden z fundamentów Happiness Program. Sudarshan Kriya oczyszcza organizm z toksyn, a umysł z emocji. Odciąża system immunologiczny przywracając zdrowie oraz głęboko odpręża regenerując system nerwowy i przywracając siły witalne. Widoczne jest to między innymi poprzez redukcję poziomu kortyzolu w organizmie.
– codzienne wykłady (dotyczące zdrowego stylu życia m.in. psychodietetyki, chwili obecnej i jej wpływu na podniesienie efektywności w pracy, radzenia sobie ze stresem etc.)
– codzienna poranna sesja jogi i relaksacji, którą poprowadzi Maciek Szaciłło, kucharz, autor książek kulinarnych, od lat promuje zdrowy styl życia i praktykuje jogę. Ma doświadczenie w prowadzeniu zajęć jogi na wyjazdach. Współpracował z jedną z najlepszych warszawskich szkół jogi.
– wykłady o ajurwedzie, najstarszej nauce o zdrowiu i jej wpływie na nasze zdrowie zarówno psychiczne, jak i fizyczne
– zdrowe posiłki wegetariańskie przygotowywane z ekologicznych warzyw i owoców oraz w 100% zgodne z zasadami ajurwedy
– konsultacja ajurwedyjska, zabiegi i masaże olejowe – na miejscu znajduje się Sri Sri Panchakarma oraz olbrzymi szpital ajurwedyjski, która oferuje wszystkie powyższe; konsultacja, zabiegi i masaże są dodatkowo płatne (cena za konsultację to około 40 zł, a zabiegi od 80 do 150 zł)
- na miejscu możliwość wycieczek m.in. do Mysore, stolicy ashtanga joga
Cena: 5250 zł (w tym 600 zł zaliczki plus około 1150 USD płatne na miejscu)
– zawiera wszystkie elementy programu 12-dniowej, listopadowej odNOWY wraz z zakwaterowaniem (pokoje trzyosobowe z łazienką), transferem i pełnym wyżywieniem; nie zawiera przelotu, ubezpieczenia i wizy do Indii (grupa leci zawsze wspólnym lotem, więc przy wyborze innego połączenia transfer z lotniska dodatkowo płatny)
*+/- 2 dni w zależności od dostępności lotów
– liczba miejsc ograniczona
Zapisy i dodatkowe informacje:
karolina.kopocz@gmail.com, tel.kom. 697 699 355
2.
…Nasza Przestrzeń pod Warszawą (Marynin)
TERMIN: 1 grudnia godzina: 9 – 16:00
TEMAT: ZDROWO PRZYPRAWIONE

„Jak wykorzystać kardamon w kuchni” lub „Do czego pasuje anyż gwiaździsty i jakie ma właściwości?” lub „Które przyprawy poprawią moje trawienie?” – często słyszymy na pokazach i warsztatach kulinarnych, które prowadzimy. Choć ilość (i jakość) przypraw, ziół i korzennych mieszanek na sklepowych półkach rośnie z roku na rok, nasza wiedza na ich temat pozostaje wciąż niewielka. Najczęściej ogranicza się do ich zastosowania w kuchni. A przecież nawet 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu cejlońskiego, tymianku lub mniej znanej asafetydy czy czarnuszki, sumaku, jest w stanie zmienić nie tylko smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne i naturę termiczną dań. Jest w stanie rozgrzać nas lub zupełnie odwrotnie – wychłodzić. Wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, na nasze ciało. Ma wpływ również na nasze emocje. Rzutuje bezpośrednio na nasz poziom energii. Pośrednio wpływa więc na nasze relacje z otoczeniem. Słowem obejmuje wszystkie 4 poziomy zdrowia (ciało, umysł, energia i poziom społeczny) o których mówi ajurweda, najstarsza, wywodząca się z Indii nauka o zdrowiu i życiu. To właśnie w Indiach pierwszy raz poczułam, oboje poczuliśmy jaka moc tkwi w tych niepozornych ziarenkach. W kuchni olbrzymiego ośrodka ajurwedyjskiego, w którym od lat organizujemy warsztaty, kurkumę, kmin rzymski, koper włoski, kardamon czy gorczycę wsypuje się do olbrzymich garów wiadrami! Dobry lekarz ajurwedyjski na podstawie badania z pulsu jest w stanie stwierdzić czy wybrana przyprawa wpłynie na powrót do równowagi (a tym samym zdrowia) danego pacjenta. I tak gdy jesteśmy typem raczej wyziębionym i zaflegmionym zaleci m.in. rozgrzewająca i osuszająca kurkumę! Gdy mamy problemy trawienne, bulgotanie w brzuchu czy gazy, podpowie np. kmin rzymski (jego sanskrycka nazwa to „jeeraka” – „ten, który trawi). Podkreśli, że aby w pełni skorzystać z jego wspaniałych właściwości należy poddać go obróbce termicznej, czyli podprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu lub podsmażyć na maśle sklarowanym. Gdyby tego było mało jest w stanie wyjaśnić w jakiej formie podawać daną przyprawę czy zioło. Przykład? Przyjrzyjmy się imbirowi. W sanskrycie imbir nazywany jest wiśwabhesaja, czyli uniwersalnym lekiem. Z dodatkiem miodu imbir pomaga usuwać nadmiar śluzu z organizmu. Dodawany do twardych cukierków łagodzi nadmiar gorąca. Z dodatkiem soli kamiennej pomaga gdy jesteśmy z kolei wysuszeni i wychłodzeni. Suszony imbir jest bardziej rozgrzewający i wysuszający niż świeży. W większym stopniu pobudza i działa wykrztuśnie. Podobnie jest z innymi przyprawami. Wzniecają nasz ogień trawienia (ajurwedyjskie Agni) i za pomocą swoich głównych smaków działają nie tylko na ciało, ale również na umysł i emocje. A o tym wszystkim opowiemy na grudniowych warsztatach.
Co wchodzi w skład jednodniowego programu?
– poranna sesja jogi i relaksacji, którą poprowadzi Maciek Szaciłło, autor książek lajfstylowych, od lat promuje zdrowy styl życia, praktykuje jogę, zgłębia wiedzę z zakresu ziół, ajurwedy, energii i medycyny wibracyjnej (konsultant soli komórkowych). Ma doświadczenie w prowadzeniu zajęć jogi na wyjazdach. Współpracował z jedną z najlepszych warszawskich szkół jogi.
– wykład o ajurwedzie, najstarszej nauce o zdrowiu i życiu oraz smakach. Opowiemy jak słodki, słony, kwaśny, ostry, gorzki i cierpki wpływają na nasze ciało oraz umysł (i emocje). Które smaki nas rozgrzewają, a które ochładzają, które działają budująco, a które oczyszczająco. Częścią wykładu będzie degustacja przypraw (rozpoznawanie jakie smaki w sobie kryją) oraz przygotowanie ajurwedyjskich wód ziołowych. Wykład połączymy z sesją oczyszczających, podnoszących poziom energii oraz wydolność, ułatwiających koncentrację, odmładzających technik oddechowych i medytacją prowadzona przez Karolinę Szaciłło, dziennikarkę, autorkę książek o zdrowym stylu życia oraz nauczycielkę technik oddechowych i medytacji. Techniki są selektywnie dobrane, tak aby oczyszczały organizm z toksyn, a umysł z nadmiaru często wypartych emocji. Odciążają system immunologiczny przywracając zdrowie oraz głęboko odprężają regenerując system nerwowy i przywracając siły witalne. Widoczne jest to między innymi poprzez redukcję poziomu kortyzolu w organizmie.
– wspólny „zdrowo przyprawiony”, odżywczy obiad z deserem przygotowany w duchu laktowegetariańskim z ekologicznych składników
– po obiedzie wykład o dwóch poziomach trawienia i ajurwedyjskim Agni (sile trawienia) połączony z popołudniową sesją oddechowo – medytacyjną
– Cena: 490 zł/os (100 zł bezzwrotnego zadatku). Liczba miejsc ograniczona; zapisy i dodatkowe informacje: Karolina.kopocz@gmail.com; foto. Unsplash Marion Botella
- Poniżej zdjęcia z jednych z naszych pierwszych warsztatów w Dahab. Autorką zdjęć jest Ania Drozd :)
- oddychanie naprzemienne
- ćwiczenia oddechowe
- medytacja
- joga z Agą
- warsztat gotowania intuicyjnego
- przyprawy
- przed wspólnym obiadem
- warsztaty gotowania cd.
- warzywniak w Assala
- Maciek na zakupach w Assala
- Ibrahim