W styczniowym numerze magazynu Sens pomysł na karnawałowe, odżywcze menu, czyli burgery od A do Z. Krok po kroku pokazujemy jak przyrządzić orkiszowe lub gryczane bułki, wege burgery z soczewicy z charakterystyczną nutą umami, słodko – kwaśne pikle, a nawet sos na bazie tahini. Dziś „instrukcja obsługi” burgerów, pikli i sosu. Wkrótce bułki… Zapraszamy :)
ps. Poniższe video to efekt współpracy Magazynu Sens, Vegepack.pl, Jarka Tokarskiego i naszej :)
BURGERY Z SOCZEWICY I SPÓŁKA
1/2 szklanki czerwonej soczewicy namoczonej w wodzie przez minimum 2 h
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki pestek słonecznika
5 łyżek sosu sojowego (bez glutaminianu sodu)
1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni i zmielonego (lub utartego w moździerzu) kminu
1 łyżeczka uprażonej na suchej patelni i zmielonej (lub utartej w moździerzu) kolendry
1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki lub taka sama ilość poszatkowanej natki kolendry
1 i 1/2 łyżki zmielonego w młynku do kawy brązowego ryżu (lub ewentualnie mąki ryżowej)sos na bazie tahini:
1/4 szklanki pasty tahini
sok z połowy limonki lub 1/3 cytryny
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
woda (około 1/3 szklanki)
sól i pieprz do smaku
ogórki kiszone
lub
domowe pikle:
250 ml octu jabłkowego
2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)
100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
10 ziarenek ziela angielskiego
10 goździków
2 laski cynamonu
1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy
4 – 5 liści laurowych
1/2 łyżeczki kurkumy
czerwone, ostre papryczki chilli do smaku
około 300 g warzyw:
pokrojonej w cienkie plasterki dyni o zwartym miąższu np. nelson, Muscat de Provance czy dynia piżmowa
cukinia pokrojona w cienkie plasterki
papryka pokrojona w paskido podania:
liście sałaty, roszponki lub mangold
kiełki brokuła, rzodkiewki lub słonecznika (opcjonalnie)
ketchup dobrej jakościNamoczoną soczewicę płuczemy na sitku. Przesypujemy do wysokiego naczynia, wlewamy wodę i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta naleśnikowego. Masę przelewamy do garnka i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka (około 2 – 3 minuty). Dodajemy przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy burgery. Burgery smażymy z obu stron na patelni na około 1 cm warstwie tłuszczu (jeśli tłuszcz będzie odpowiednio nagrzany to nie wsiąknie w burgery). Podajemy z bułką (własnej roboty lub pełnoziarnistą, grahamką), piklami (własnej roboty lub plastrami ogórka kiszonego), sosem na bazie tahini i dobrej jakości ketchupem.
Przygotowujemy sos na bazie tahini: do miseczki wlewamy pastę tahini, sok z limonki i kmin rzymski. Całość mieszamy wlewając powoli wodę aż do uzyskania sosu o kremowej konsystencji przypominającego gęstą śmietanę. Dodajemy sól i pieprz. Sprawdzamy czy smak jest zrównoważony, w razie potrzeby dodajemy trochę soku z limonki lub cytryny.
Przygotowujemy pikle: do garnka wlewamy ocet i olej. Dodajemy cukier i przyprawy. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. W słoiku układamy warzywa i zalewamy je octem z przyprawami. Po wystygnięciu chowamy zakręcone do lodówki. Warzywa muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wówczas nawet miesiąc można je przechowywać (bez pasteryzacji) w lodówce. Będą gotowe po kilku dniach.
Uwaga: przed podaniem bułkę dobrze jest przekroić i podpiec na suchej patelni.
świetne , zrobię dla rodzinki , jeszcze tylko poczekam na przepis na bułki
p.s Niedawno w Senesie był przepis na fajne ciasteczka orkiszowe, jest szansa ,ze pokażecie i na blogu ten przepis?
A może kiedyś, kto wie… ;) pięknego dnia
Kupiłam „Sens” i zrobiłam całość, tzn.bułki i burgery.Te burgery to dla mnie odkrycie,nigdy nie robiłam kotletów w taki sposób .Są po prostu boskie! Chrupiące niesamowicie dobrze dobrane przyprawy.Od siebie dodałam paprykę wędzoną.
Polecam,naprawdę warto zrobić ,moje dzieciaki dały „łapkę w górę”:-)
Uffff, to cieszymy się, że wszystko się udało :) proszę pozdrowić dzieciaki :) świetny pomysł z tą wędzoną papryką, musimy spróbować…
Czy możecie zamieścić tez przepis na bułkę do burgera?
Trafiłam na ten przepis w Sensie,a teraz na b.fajny blog :-)
Jestem na etapie przekonywania domownikó do wege i chyba te burgery to przełom,myśleli że to mięso! Nie miałam wszystkich składników i trochę kombinowałam.
Bułki musiałam zrobić z mąki graham,wyszły pyszne a sos zrobiłam czosnkowy,zamiast pikli pomidorki i sałata :-) Wyszło super :-) Dziękuję
I to się nazywa kreatywność i intuicja ;) pozdrowienia dla rodzinki :) ps. W pn gotujemy w „Pytaniu na śniadanie” i będzie więcej takich „mięsnych” przepisów ;)
W przyszłym tygodniu będą :) a już teraz są w Sensie razem z filmikiem :)
U mnie zrobione i siedzą w piekarniku.
Oczywiście kotleciki.
A tak w piekarniku też można :) to smacznego w takim razie :)
Dziękuję. Są pyszne. Myślę że z każdego rodzaju soczewicy wyjdą i pewnie z drobnych fasolek.
Proste ale jakże pyszna danie. Dzięki za super przepis!
Burgery są przepyszne. Zjadł je nawet mój 6 latek, który na dźwięk słowa „soczewica” ucieka gdzie pieprz rośnie. Dał ocenę 9/10 (ogląda za programów kulinarnych i stąd te punkty:-) A ja mogłam wreszcie wykorzystać suszoną kolendrę. Mam nadzieję, że w nowej książce będzie więcej takich pyszności. Pozdrawiam
Oj będzie sporo takich pyszności z różnych stron świata <3 dziękujemy <3
Czy jeśli dodam mniej wody przy miksowaniu, mogę nie gotować masy? To jest najtrudniejsza część tego przepisu. Oczywiście burgery świetne, najlepszy wyrób kotletowy ze strączków, jaki jadłam.
Dziękujemy :) to gotowanie niestety powoduje, że burgery mają taką konsystencję. Można spróbować zrobić ciasto z namoczonego grochu, zmielić w blenderze i smażyć jak placki ziemniaczane… miłego dnia
Potrzebuję rady ekspertów :)
Jaki jest minimalny czas moczenia soczewicy na te burgery?
1 – 2 godziny :)