„Superlunche” (premiera 6 marca) i marchewka z soczewicą po afgańsku…

Kochani dużymi krokami zbliża się premiera „Superlunchy” (6 marca). Po wypełnionych po brzegi informacjami „Przyprawach, które leczą” i „Zdrowa tarczyca” ta książka była dla nas oddechem. Pracując nad nią nie trzymaliśmy się dokładnych wytycznych dietetycznych (dotyczących konkretnych schorzeń). Miało być zdrowo (jak zawsze), sezonowo i… ekspresowo. Tak jak już wspominaliśmy menu w książce podzieliliśmy na 4 pory roku. Każdy rozdział rozpoczyna wstęp, w którym krok po kroku opisujemy ogólne zasady komponowania menu wiosną, latem, jesienią i zimą. I choć przystępując do pracy nad „Superlunchami” zastanawialiśmy się czy wystarczy nam energii kreatywnej (i pomysłów), nim zaczęliśmy opracowywać przepisy, okazało się, że trzeba już kończyć…

Poniżej pomysł na ekspresowe i tanie danie z soczewicą i marchewką. Inspirację zaczerpnęliśmy z „Veggiestan”. Pięknego albumu poświęconego kuchni wegetariańskiej, który przed laty przyleciał do Maćka z Londynu. To książka, po którą mój mąż sięga zawsze gdy kończy nam się wena (to zdarza się dość rzadko). Szukacie pomysłu na sobotni lub niedzielny lunch dla całej rodziny? Prezentujemy obłędną, błyskawiczną marchewkę z soczewicą po afgańsku! Pięknego weekendu Kochani :)

porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 25 minut

Marchewka z soczewicą po afgańsku  

50 g czerwonej, wypłukanej soczewicy (najlepiej namoczonej na około 2 godziny)
200 g (około 2 marchewki) pokrojonej w plasterki marchewki
250 ml wrzątku
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowego)
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku w proszku
nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska)
świeżo mielony pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
do podania:
150 g dobrze wypłukanego i ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu Basmati (w trakcie gotowania nie mieszamy ryżu)
mały, poszatkowany pęczek natki pietruszki 

Soczewicę, marchewkę i wrzątek doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). W tym samym czasie gotujemy ryż. Kiedy ryż i soczewica gotują się na tłuszczu podsmażamy szalotkę na ciemnozłoty kolor. Dodajemy kmin rzymski i kurkumę. Po chwili cebulę z przyprawami przekładamy do ugotowanej soczewicy z marchewkę. Dodajemy czosnek w proszku, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Podajemy z ryżem Basmati. Przed podaniem posypujemy sporą ilością poszatkowanej natki pietruszki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × two =