Ten ryż to nasz ostatni „kolacyjny klasyk”. „Karolka czy mogłabyś wypłukać i ugotować ryż, a ja pokroję warzywa. Zobaczmy co mamy w lodówce?!” – mówi Maciek i wyciąga kawałek pora, marchewkę i ogórka. Po czym zaczyna je ekspresowo siekać. Ja szybko przepłukuje genialny ryż Basmati, który kupujemy w naszym ulubionym sklepie w Warszawie. Pół godziny później siadamy z miską aromatycznego, rozgrzewającego (dzięki dodatkowi m.in sambhar masali, gorczycy, liści curry) i pobudzającego wszystkie zmysły dania. Ten stir-fry indochinese (łączy w sobie wpływy kuchni indyjskiej i chińskiej, a jak wiecie uwielbiamy łączyć) bardzo dobrze wpisuje się obecnie w nasze potrzeby. Jest nie tylko rozgrzewający, ale również lekkostrawny i wypełniony cennymi składnikami odżywczymi. Dzięki krótkiej obróbce termicznej większość z nich udaje się zachować… Smacznego Kochani :)
Smażony ryż indo-chinese
200 g ryżu Basmati ugotowanego na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w trakcie gotowania nie mieszamy ryżu)
4 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)
garstka suszonych lub świeżych listków curry (opcjonalnie)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 marchewka pokrojona w półplasterki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
1/2 pora pokrojonego w plasterki
2 łyżeczki dobrej jakości mieszanki curry w proszku (bez szkodliwych dodatków m.in. glutaminianu sodu) lub dobrej jakości sambhar masali (kupnej lub domowej; patrz przepis na blogu na zupę sambhar)
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 – 1 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki w proszku
dobrej jakości sos sojowy do smaku (bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu; my daliśmy 4 łyżki)
1 łyżka dobrej jakości octu jabłkowego lub 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndy (wówczas stir-fry będzie jeszcze smaczniejszy)
1/2 ogórka pokrojonego w mniejszą kostkę
100 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
do podania:
poszatkowana dymkaKiedy ryż gotuje się na mocno rozgrzanym w wok’u oleju podsmażamy czarną gorczycę (opcjonalnie). Gdy ziarenka zaczną strzelać, dodajemy liście curry (opcjonalnie). Po chwili dodajemy cebulę i podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy selera i pora. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy cały czas mieszając kolejne 3 – 4 minuty. Dodajemy wybraną mieszankę curry, ostrą paprykę w proszku i sos sojowy. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ocet jabłkowy lub dodajemy tamaryndę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z gazu i dodajemy ogórki oraz pomidorki. Podajemy na ciepło z poszatkowaną dymką.