Ekspresowy krem z marchwi z garam masalą

„Garam masala” znaczy dosłownie „gorąca mieszanka”. To jedna z najbardziej znanych indyjskich mieszanek przypraw. W Indiach, które oboje uwielbiamy, przygotowuje się ją w przeróżnych wariacjach. Niektóre zawierają nawet mało znany w Polsce kwiat gałki muszkatołowej. Ja swoją garam masalę od lat przyrządzam sam. Zamykam ją następnie w szklanym słoiku. Przechowuję w suchym i ciemnym miejscu. Sięgam po nią najczęściej w chłodne zimowe dni, gdy potrzebuję się rozgrzać i pobudzić. Tak się składa, że ta korzenna kompozycja w większości poprawiających trawienie i ogrzewających (za wyjątkiem kolendry) przypraw genialnie łączy się z… marchewką. Wystarczy na maśle sklarowanym poddusić plasterki marchwi i pod koniec oprószyć nierafinowaną solą oraz… tytułową garam masalą. Można również w podobny sposób przyrządzić odżywczy, otulający, ekspresowy krem, w który pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci… Uwaga: garam masalę dodaje się najczęściej pod koniec gotowania!

porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 25 minut

Krem z marchewki z garam masalą

2 łyżki dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
około 300 g obranej i pokrojonej w plasterki marchewki
1 łyżka mąki z ciecierzycy
250 ml mleka
250 ml wody
1 łyżeczka dobrej jakości kupnej lub domowej mieszanki garam masala (patrz przepis poniżej)
nierafinowana sól do smaku (najlepiej himalajska)
świeżo mielony pieprz do smaku

Na maśle sklarowanym, pod przykryciem dusimy marchewkę, aż będzie miękka. Często mieszamy i uważamy, aby jej nie przypalić. Dodajemy mąkę z ciecierzycy i cały czas mieszając prażymy, aż mąką zmieni kolor na lekko złoty. Wlewamy mleko i wodę. Miksujemy na jednolity krem przy użyciu ręcznego blendera. Dodajemy garam masalą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3 – 4 minuty, aż smaki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 

 

Domowa garam masala

4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

Na suchej patelni i małym ogniu prażymy przez około 5-7 minut przyprawy w całości. Przesypujemy je do młynka do kawy lub moździerza. Dodajemy przyprawy w proszku i całość mielemy lub ucieramy. Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika.

4 komentarzy

  1. No właśnie w przepisie nie słowa o tym jakie mleko, dlatego pytałam. Dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × five =