Dziś premiera naszej drugiej, najnowszej książki: „Jak oczyścić swój organizm, czyli detoksy dla zdrowia i urody” (Wydawnictwo Zwierciadło). A w niej aż 7 tygodniowych „profilowanych” kuracji oczyszczających, czyli dobranych do potrzeb różnych osób. Ajurwedyjski, krzemowy, „w płynie”, chiński, chlorofilowy, a może owocowy? Stawkę zamyka delikatna dieta osuszająca ze śluzu i zwiększająca odporność dla dzieci (i całych rodzin). Dziękujemy Asi Gwis i Emilii Lorenc za pomoc w opracowaniu książki, a Ani Drozd (www.annadrozd.com) za śliczną sesję w środku :) Poniżej przepis na Melona z kolendrą – jeden z zielonych szejków, które pokazujemy w książce.
MELON Z KOLENDRĄ
200 g dojrzałego ananasa
200 g dojrzałego, słodkiego melona
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka natki kolendry (opcjonalnie)
200 ml wody
sok z cytryny do smakuWszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Podajemy najlepiej świeżo po zmiksowaniu.
Obydwie nowe ksiáżki są cudowne. Kupiłam w wersji elektronicznej. Tylko jeszcze mieć jakaś panią, żeby przygotowała te potrawy;)
<3
Właśnie jestem po 2 dniu detoksu Ajurwedyjskiego. Chyba łatwiej przychodzi mi niejedzenie niż jedzenie kitchari. Normalnie nie jestem wybredna, odzywiam sie zdrowo i jem prawie wszystko. Zastanawiam się czy można coś zmienić/ dodać w przepisie? Próbowałam z papryką i z marchewką. Może powinnam dodać więcej przypraw, żeby uzyskać jakikolwiek smak? Bardzo chciałabym przeprowadzić pełny detoks (to jest mój pierwszy). Bardzo będę wdzięczna za wskazówki.
Pani Agnieszko, kitchari, albo się kocha, albo nie. Czy jest wystarczająco dobrze rozgotowane i ma konsystencję półpłynną? To pierwsza i podstawowa kwestia, która rzutuje na smak. Proszę spróbować tylko z kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną soli. Najlepsze kitchari wychodzi z mung dalu lub z czerwonej/żółtej soczewicy… powodzenia i pięknego dnia