2 proste świąteczne desery…

Oboje z Maćkiem lubimy od czasu do czasu zjeść kawałek tradycyjnego, świątecznego makowca lub sernika. Lubimy jednak również przed świętami ułatwić sobie zadanie. Przyrządzić ekspresowy, zdrowy i prawie surowy świąteczny deser w dwóch wariantach. Pierwszy to stare (przepis pojawił się już prawie 5 lat temu w „Swojsko”), dobre surowe pierniczki. Drugi nieco nowszy – dwuwarstwowy krem z zielem angielskim i wiśniami. Oba smakują obłędnie i dodadzą nutkę świeżości do tradycyjnego, wigilijnego stołu… Po raz pierwszy – Spokojnych i wypełnionych po brzegi Miłością (również do samego siebie) Świąt Kochani :)

Surowe pierniczki

200 g orzechów włoskich
100 g fig
200 g daktyli (najlepiej ekologicznych)
2 łyżki kakao
3 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej (bez mąki, cukru, sztucznych aromatów)
szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g suszonych, niesiarkowanych śliwek
do obtoczenia:
wiórki kokosowe
poszatkowane orzechy włoskie
biały mak

Orzechy włoskie mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy figi i daktyle. Mielimy do uzyskania lepkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki (bez śliwek i dodatków do obtoczenia). Całość mielimy, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki śliwki. Z masy formujemy kulki. Obtaczamy je w wybranych dodatkach. 

Dwuwarstwowy krem orzechowo – czekoladowy z wiśniami

krem czekoladowy:
1 duże, dojrzałe awokado
2 łyżki kakao (może być surowe)
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
kisiel wiśniowy:
400 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
krem orzechowy:
100 g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
300 ml mleka owsianego
5 – 6 ziarenek ziela angielskiego utartych w moździerzu na proszek
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki roztopionego, zimnotłoczonego oleju kokosowego
do podania:
kakao (może być surowe)

Przygotowujemy krem czekoladowy: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem układamy na spodzie 2 pucharków/słoików. Przygotowujemy kisiel wiśniowy: wiśnie z ksylitolem gotujemy pod przykryciem. Jeśli jest za mało płynu dodajemy odrobinę wody. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną 2 łyżkach wody. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Studzimy go do temperatury pokojowej i układamy kolejną warstwę naszego deseru. Kiedy wiśnie się gotują, przygotowujemy krem orzechowy: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy ostatnią warstwę deseru. Wierzch posypujemy kakao.
Uwaga: deser składa się z trzech warstw, ale można go uprościć do wersji dwuwarstwowej lub nawet np. do samego kremu orzechowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fourteen + nine =