2 proste świąteczne desery…

Oboje z Maćkiem lubimy od czasu do czasu zjeść kawałek tradycyjnego, świątecznego makowca lub sernika. Lubimy jednak również przed świętami ułatwić sobie zadanie. Przyrządzić ekspresowy, zdrowy i prawie surowy świąteczny deser w dwóch wariantach. Pierwszy to stare (przepis pojawił się już prawie 5 lat temu w „Swojsko”), dobre surowe pierniczki. Drugi nieco nowszy – dwuwarstwowy krem z zielem angielskim i wiśniami. Oba smakują obłędnie i dodadzą nutkę świeżości do tradycyjnego, wigilijnego stołu… Po raz pierwszy – Spokojnych i wypełnionych po brzegi Miłością (również do samego siebie) Świąt Kochani :)

Surowe pierniczki

200 g orzechów włoskich
100 g fig
200 g daktyli (najlepiej ekologicznych)
2 łyżki kakao
3 łyżki naturalnego miodu
2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej (bez mąki, cukru, sztucznych aromatów)
szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g suszonych, niesiarkowanych śliwek
do obtoczenia:
wiórki kokosowe
poszatkowane orzechy włoskie
biały mak

Orzechy włoskie mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy figi i daktyle. Mielimy do uzyskania lepkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki (bez śliwek i dodatków do obtoczenia). Całość mielimy, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki śliwki. Z masy formujemy kulki. Obtaczamy je w wybranych dodatkach. 

Dwuwarstwowy krem orzechowo – czekoladowy z wiśniami

krem czekoladowy:
1 duże, dojrzałe awokado
2 łyżki kakao (może być surowe)
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
kisiel wiśniowy:
400 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
krem orzechowy:
100 g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
300 ml mleka owsianego
5 – 6 ziarenek ziela angielskiego utartych w moździerzu na proszek
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki roztopionego, zimnotłoczonego oleju kokosowego
do podania:
kakao (może być surowe)

Przygotowujemy krem czekoladowy: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem układamy na spodzie 2 pucharków/słoików. Przygotowujemy kisiel wiśniowy: wiśnie z ksylitolem gotujemy pod przykryciem. Jeśli jest za mało płynu dodajemy odrobinę wody. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną 2 łyżkach wody. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Studzimy go do temperatury pokojowej i układamy kolejną warstwę naszego deseru. Kiedy wiśnie się gotują, przygotowujemy krem orzechowy: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy ostatnią warstwę deseru. Wierzch posypujemy kakao.
Uwaga: deser składa się z trzech warstw, ale można go uprościć do wersji dwuwarstwowej lub nawet np. do samego kremu orzechowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

1 × 5 =