Warzywny tagine

porcja dla 4 osób (minimum 4 sakiewki)

warzywny „tagine”

2 marchewki pokrojona w plasterki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
pietruszka pokrojona w plasterki
kawałek selera pokrojonego w kostkę
garstka suszonych, organicznych śliwek (niesiarkowanych)
pół szklanki zielonych oliwek
1/2 cytryny pokrojona w kostkę

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta szafranu (jest bardziej aromatyczny i oryginalny w tym daniu) lub 1/3 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki syropu z agawy
1/3 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
sól do smaku

 

Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia wyciętych w elipsę (patrz rozdział „Warzywa i owoce”) kładziemy pokrojone warzywa i polewamy sosem (wszystkie składniki sosu mieszamy razem). Zwijamy paczuszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Podajemy z surówką. 

 

 


KATEGORIE: Blog, Orientalnie, Przepisy, Wegańsko

3 komentarzy

  1. mężowi wkroiłam na wierzch młode ziemniaczki w plasterki, pycha :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 5 =