porcja dla 4 osób (minimum 4 sakiewki)
warzywny „tagine”
2 marchewki pokrojona w plasterki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
pietruszka pokrojona w plasterki
kawałek selera pokrojonego w kostkę
garstka suszonych, organicznych śliwek (niesiarkowanych)
pół szklanki zielonych oliwek
1/2 cytryny pokrojona w kostkę
sos:
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta szafranu (jest bardziej aromatyczny i oryginalny w tym daniu) lub 1/3 łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki syropu z agawy
1/3 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
sól do smaku
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia wyciętych w elipsę (patrz rozdział „Warzywa i owoce”) kładziemy pokrojone warzywa i polewamy sosem (wszystkie składniki sosu mieszamy razem). Zwijamy paczuszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Podajemy z surówką.
to jest mój obiadowy hicior, uwielbiam :-)
na każdą porę roku – można tylko zmieniać warzywa w sakiewce ;)
mężowi wkroiłam na wierzch młode ziemniaczki w plasterki, pycha :-)