Orkiszowy krupnik z bazylią

Szczególnie w takie chłodne, kwietniowe dni jak dzisiejszy, przychodzi nam ochota na… zupy. Tak się składa, że oboje z Maćkiem mamy nierównowagę doszy vata (powietrze i przestrzeń), która u mojego męża charakteryzuje się wrażliwym układem trawiennym, a u mnie tendencją do wychłodzenia. Nic tak nie rozgrzewa, nie poprawia trawienie oraz nie nawilża jak talerz ciepłej zupy… Poniższy przepis pochodzi oczywiście ze zbliżającej się dużymi krokami „Chudnij w zgodzie ze swoją naturą”. Podobnie jak poniższy opis naszego orkiszowego krupniku z bazylią: (…) 2 na 3 posiłki vaty (nawet w sezonie wiosenno–letnim) powinny być ciepłe, najlepiej nawilżające i bogate w dobrej jakości tłuszcz. Jak już pisaliśmy vata (w przeciwieństwie do kapha) powinna się wystrzegać dużej ilości surowizny w diecie. Może sobie natomiast pozwolić na duże ilości gotowanych warzyw, szczególnie w postaci zup. Do naszego letniego krupniku dodaliśmy rozgrzewającej, odżywczej kaszy orkiszowej. Całość podaliśmy ze redukującymi ilość vata oraz rozweselającymi liśćmi bazylii.(…).

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut

Orkiszowy krupnik z bazylią

1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1–2 posiekane szalotki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
1 obrana, średniej wielkości młoda marchewka pokrojona w plasterki
800 ml wrzątku
50 g kaszy orkiszowej
½ małej cukinii pokrojonej w kostkę
3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
listki bazylii z jednego pęczka
świeżo mielony pieprz do smaku

Na tłuszczu dusimy szalotki, selera i marchewkę (przez około 7–10 minut). Wlewamy wrzątek, dodajemy kaszę. Całość gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Dodajemy cukinię i sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku. 

4 komentarzy

  1. Hej,
    czy można zastąpić kaszę orkiszową „czyms” bezglutenowym?
    Pozdrowienia
    Karolina

  2. Hej,
    czy można zastąpić kaszę orkiszową „czymś” bezglutenowym?
    Pozdrawiam
    Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − 3 =