Orkiszowy krupnik z bazylią

Szczególnie w takie chłodne, kwietniowe dni jak dzisiejszy, przychodzi nam ochota na… zupy. Tak się składa, że oboje z Maćkiem mamy nierównowagę doszy vata (powietrze i przestrzeń), która u mojego męża charakteryzuje się wrażliwym układem trawiennym, a u mnie tendencją do wychłodzenia. Nic tak nie rozgrzewa, nie poprawia trawienie oraz nie nawilża jak talerz ciepłej zupy… Poniższy przepis pochodzi oczywiście ze zbliżającej się dużymi krokami „Chudnij w zgodzie ze swoją naturą”. Podobnie jak poniższy opis naszego orkiszowego krupniku z bazylią: (…) 2 na 3 posiłki vaty (nawet w sezonie wiosenno–letnim) powinny być ciepłe, najlepiej nawilżające i bogate w dobrej jakości tłuszcz. Jak już pisaliśmy vata (w przeciwieństwie do kapha) powinna się wystrzegać dużej ilości surowizny w diecie. Może sobie natomiast pozwolić na duże ilości gotowanych warzyw, szczególnie w postaci zup. Do naszego letniego krupniku dodaliśmy rozgrzewającej, odżywczej kaszy orkiszowej. Całość podaliśmy ze redukującymi ilość vata oraz rozweselającymi liśćmi bazylii.(…).

porcja dla 2–3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut

Orkiszowy krupnik z bazylią

1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1–2 posiekane szalotki
2 gałązki selera naciowego pokrojone w plasterki
1 obrana, średniej wielkości młoda marchewka pokrojona w plasterki
800 ml wrzątku
50 g kaszy orkiszowej
½ małej cukinii pokrojonej w kostkę
3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
listki bazylii z jednego pęczka
świeżo mielony pieprz do smaku

Na tłuszczu dusimy szalotki, selera i marchewkę (przez około 7–10 minut). Wlewamy wrzątek, dodajemy kaszę. Całość gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Dodajemy cukinię i sos sojowy. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki bazylii i świeżo mielony pieprz do smaku. 

4 komentarzy

  1. Hej,
    czy można zastąpić kaszę orkiszową „czyms” bezglutenowym?
    Pozdrowienia
    Karolina

  2. Hej,
    czy można zastąpić kaszę orkiszową „czymś” bezglutenowym?
    Pozdrawiam
    Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + piętnaście =