Kuchnia jak „umami” w Pytaniu na śniadanie” – kapuśniak :)

Dziś światowy Dzień Wegetarian, a mnie naszła taka polemiczna refleksja. Mam wrażenie, że żyjemy w świecie, w którym lubimy się oddzielać i etykietować. „Jestem weganką” lub „uwielbiam mięso”, „głosuję na prawicę” lub „popieram lewicę” itd. Dzięki tym metkom czujemy się lepsi, patrzymy na innych „z góry”. Dystansujemy się. Tak na prawdę wszyscy jesteśmy tacy sami. Mamy swoje lepsze i gorsze strony. Popełniamy błędy. Pragniemy miłości i akceptacji. Chciałabym patrząc na innych, nie oddzielać się. Nie oceniać. Dostrzegać wspólny mianownik – piękno stworzenia.  A może by tak poczuć się częścią całości. Działać jak jeden, wspólny, „dobrze naoliwiony mechanizm”. Pod hasłem: „łączmy, a nie dzielmy!” nasza dzisiejsza kuchni w „Pytaniu na śniadanie”. Przecież wszyscy możemy mieć ochotę na smak umami, który może, ale nie musi pochodzić z mięsa… Wędzona papryka, sos sojowy, miso, glony kombu czy parmezan to tylko niektóre produkty, które są jego nośnikami. Poniżej przepis na kapuśniak z „wędzonką” z książki, której premiera już wkrótce :)

Linki do kuchni w „Pytaniu na śniadanie”:
– tatar z suszonych pomidorów znajdziesz tutaj
– kokosowy smalec znajdziesz tutaj
– kapuśniak z „wędzonką” znajdziesz tutaj…
– podsumowanie znajdziesz tutaj…

Kapuśniak z „wędzonką”

ziemniaki:

300 g ziemniaków
1 łyżka masła lub oliwy
nierafinowana sól do smaku
3 łyżki oliwy
200 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach
1 mała, drobno poszatkowana cebula lub 1/2 łyżeczki asafetydy
150 g kiszonej kapusty
800 ml wody
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
ostra, czerwona papryka w proszku do smaku (opcjonalnie)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej
nierafinowana sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

„wędzonka” (opcjonalnie):

2 łyżki oliwy
100 g wędzonego tofu pokrojonego w jak najcieńsze plasterki
sos sojowy do polania
wędzona papryka do posypania

Przygotowujemy ziemniaki: ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy w większą kostkę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy w niewielkiej ilości wody (1/3 poziomu ziemniaków), aż będą miękkie. Dodajemy masło. Podajemy z kapuśniakiem.
Na oliwie dusimy pod pokrywką włoszczyznę, cebulę lub asafetydę przez około 5 minut. Dodajemy drobno poszatkowaną kapustę kiszoną i dusimy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy 800 ml wrzątku. Gotujemy i po około 25 minutach dodajemy wędzoną paprykę, koncentrat, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (jeszcze około 5 minut). Pod koniec zupę zagęszczamy 3 łyżkami ugotowanych, przetartych przez sitko ziemniaków. Możemy podać z „wędzonką”: cienkie plasterki wędzonego tofu obsmażamy z dwóch stron na patelni (z rozgrzaną oliwą) na złoty kolor. Podlewamy sosem sojowym i czekamy, aż odparuje glazurując tofu. Przekładamy na talerz i posypujemy wędzoną papryką.

 

7 komentarzy

  1. Część przepisów znam ,a nawet robiłam (pasztet , tatar) oraz ciut w innej wersji bo jeszcze z ,,Przemytników….” ten smalec
    Bardzo mnie ucieszyła wieść ,że nowa książka będzie , czy będzie tez bezglutenowa czy z też z przepisami z orkiszem(np te ciasteczka może będą z Sensu)? Długo trzeba czekać, ma wszystkie Wasze książki(łącznie z Przemytnikami)

  2. Będzie już wkrótce (marzec, kwiecień), większość przepisów będzie w dwóch wersjach – glutenowej i bezglutenowej. Całość będzie zbilansowana przez Hanię Stolińską, dietetyczkę z Instytutu Żywienia i Żywności :))) pięknego dnia

  3. Właśnie kończymy… Najpóźniej na początku kwietnia na rynku :) Szczegóły wkrótce… pięknego dnia :)

  4. To i ja ślę wam dobre myśli i energie – do pracy – aby książka pisała się wartko :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 3 =