Wiem, że zapiekanka jest smaczna ;)

Zamach w Bejrucie, w Paryżu, naloty w Syrii, media „mainstreamowe” i te spoza głównego nurtu, statystyki… Bóg jest osobą? A może jest energią? A być może jest jednym i drugim zarazem? Chrystus był Synem Bożym, a może prorokiem? Czy reinkarnacja istnieje? Im dłużej żyje, im więcej czytam, tym… mniej wiem. Im bardziej staram się coś pojąć, zgłębić i zrozumieć, tym mocniej się wszystko rozmywa. I kiedy już wydaje mi się, że wiem. Nagle „złośliwy” umysł podsyła podchwytliwe pytania. W sekundzie całe moje „wiem”, rozpływa się. Pojawia się chaos, a wraz z nim lęk. Pogrążona w intelektualnych „rozkminkach”, tracę uważność. Włączam „autopilota”. Wtedy dzieją się przeróżne, najczęściej mało oczekiwane rzeczy. Zostawiam klucz w drzwiach na całą noc lub zalewam herbatą komputer. Wówczas następuje wstrząs. Po nim najczęściej „umysł” kapituluje. Dopiero kiedy w końcu poddaję się – przestaję analizować, wybiegać w przyszłość i zastanawiać się, pojawia się spokój. Wraz z nim znika lęk. I choć teoretycznie nadal nic nie wiem, pojawia się jasność. Zaczynam czuć. Czuję co jest dobre dla mnie i dla mojej rodziny. Podświadomie przeczuwam jaką decyzję w danym momencie powinnam podjąć. Przestaję się zamartwiać, znika rywalizacja. Już nie chcę nikomu niczego udowadniać. Okazuje się, że ta do znudzenia opisywana „chwila obecna”, nie jest wcale przereklamowana. Podobnie jak Maćka grecka zapiekanka z warzyw i ziół. Zrobił ją pierwszy raz kilka lat temu. Teraz udoskonalił przy okazji pracy nad naszą nową książką. Jej premiera na wiosnę. Tę bajecznie prostą zapiekankę możecie zjeść już dziś :)

Grecka zapiekanka z warzyw i ziół
1 kg warzyw pokrojonych w kostkę: ziemniaki (ziemniaki kroimy w nieco drobniejszą kostkę), papryka (zielona, żółta i  czerwona), bakłażan, cukinia
1/2 szklanki czarnych oliwek
500 ml passaty pomidorowej
1/3 szklanki oliwy
2 poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 pokrojona w plasterki cebula (opcjonalnie)
poszatkowany pęczek koperku
1/2 poszatkowanego pęczka natki pietruszki
garść poszatkowanych listków mięty
nierafinowana sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia (im wyższa warstwa warzyw tym dłuższy czas pieczenia…). Wierzch przykrywamy żaroodporną pokrywką lub odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia. Warzywa można również zapiec w garnku (przykrytym pokrywką) z metalowymi rączkami. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy około 50 minut do godziny. Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki staną się miękkie. Podajemy samą lub z podpieczonym na suchej patelni pieczywem.

7 komentarzy

  1. W moim życiu też pojawiają się pytania o to czy Bóg istnieje ? Czy moze nam pomoc ? Czy medytacja poprawi jakoś mojego życia ? Jestem Wam wdzięczny za to, że jesteście szczerzy w swoich wpisach.

  2. Bardzo mnie ucieszyły wieści o nowej książce :). Najpierw zachwyciłam się „Karoliną odNOWA”, później ze wzg na przejście na dietę bg kupiłam „Swojsko” (które naprawdę bardzo w diecie mi pomaga). Obecnie czekam na przesyłkę z „Karolina na detoksie” i oczywiście wyglądam nowości. Smaczna, nieprzekombinowana kuchnia – to lubię. Podziwiam, gratuluję i życzę dalszych sukcesów!

  3. Ta szczerość nie zawsze jest łatwa, ale dla nas jest jedyną drogą :) pięknego dnia

  4. Ugotowałam, pyszne. Dziękuję za przepis. Gratuluję napisanych książek.Liczę na kolejne. Pozdrawiam.

  5. W książce będzie dużo takich prostych i szybkich przepisów z różnych stron świata :) Dziękujemy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two − 1 =