Stir fry

porcja dla 2 osób
warzywny stir – fry z makaronem sojowym
2 łyżki oleju ryżowego
kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na tarce
czerwone chilli drobno poszatkowane (bez pestek lub z)
2 marchewki pokrojone w słupki
mały brokuł podzielony na małe różyczki (większe przecinamy na pół lub na 4 części)
czerwona papryka pokrojona w słupki
sos sojowy do smaku
3/4 szklanki wody
łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
małe opakowanie makaronu sojowego lub ewentualnie ryżowego
poszatkowana natka pietruszki do przybrania

Na rozgrzany wok wylewamy olej ryżowy, wrzucamy imbir i chilli. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach brokuły. Cały czas mieszamy. Po kolejnych kilku minutach dorzucamy paprykę. Wlewamy sos sojowy, wodę, ocet ryżowy i olej sezamowy. Na zakończenie dodajemy ugotowany makaron sojowy (zalewamy go na kilka minut wrzącą wodą, 2 minuty gotujemy i odsączamy). Podajemy posypane natką pietruszki.


KATEGORIE: Bez glutenu, Blog, Orientalnie, Ostro, Przepisy, Wegańsko

2 komentarzy

  1. Nie mam woka (przymierzam się do kupna), makaronu użyłam, jaki miałam pod ręką (zwykły), zamiast sosu sojowego – mieszanka suszonych warzyw ale i tak stir fry udał się fantastycznie. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + 11 =