Pyzy ze „skwarkami”, czyli powrót do kuchni mojej babci…

Kochani dziś wpis, który jest jednocześnie podróżą sentymentalną. To danie przenosi mnie do okresu dzieciństwa. Zamykam oczy i siedzę w kuchni mojej babci. Widzę jak pogrązona w ciszy gotuje ziemniaki, ugniata je i dodaje mąki ziemniaczanej. Później z cebulki i boczku przyrządza skwarki. Choć ten smak „zapisał się” na stałe w mojej pamięci komórkowej, ochota na tradycyjne, pozbawione praktycznie wartości odżywczych pyzy z boczkiem zniknęła. Mój mąż kolejny raz przeniósł mnie do dzieciństwa. Przyrządził obłędne pyzy z kaszy jaglanej i zaserwował je ze skwarkami z tofu… To doskonały pomysł na jesienny, rodzinny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Pyzy najlepiej smakują z dobrej jakości ogórkami kiszonymi!

porcja dla 2 – 3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 30 minut

Pyzy jaglane ze „skrawkami”

150 g wypłukanej kaszy jaglanej
około 400 ml wody
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
„skwarki”:
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 drobno poszatkowane szalotki
150 g wędzonego tofu pokrojonego w drobną kostkę
2 – 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez syntetycznego glutaminianu sodu)
do podania:
dobrej jakości ogórki kiszone

Kaszę jaglaną doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Jeśli ugotowaliśmy ją wieczór wcześniej, czekamy aż przestygnie i chowamy do lodówki. Rano kaszę miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości pyzy. Najłatwiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi. Pyzy układamy w parowniku wcześniej posmarowanym niewielką ilością tłuszczu. Parujemy około 10 minut. Gotowe pyzy są miękkie, ale nie mają posmaku surowej mąki. Kiedy pyzy parują się, przygotowujemy skwarki: na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy szalotkę z tofu, aż cebula będzie miała złoty kolor, a tofu będzie delikatnie podsmażone. Dodajemy sos sojowy i chwilę odparowujemy. Tak przygotowanymi skwarkami polewamy gotowe pyzy. Doskonale smakują z dobrej jakości ogórkiem kiszonym. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

eighteen − eleven =