„Zdrowe serce” i szarlotka dla serca!

„Zdrowe serce” (Dom Wydawniczy Rebis) już na rynku. A w nim… Współczesna dietetyka reprezentowana przez Hanię Stolińską (zbilansowała całe menu), ajurweda we współpracy z Przemkiem Wardejnem, kompletnie zbilansowane menu w wariancie wiosenno – letnim i jesienno – zimowym. Są też medytacje, proste i wskazane dla naszego układu sercowo – naczyniowego techniki oddechowe, zabiegi olejowe oraz sposoby na radzenie sobie ze stresem. Jest też mnóstwo cytatów z „Miłości, serca i seksu” Alexandra Lowena. No i w końcu jest również kilka przepisów na dbające o kondycję tego najważniejszego w naszym organizmie narządu desery. A wśród nich „wrześniowa królowa”, czyli boska, ekspresowa prawie surowa szarlotka. (…) Mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że poniższa szarlotka jest jednym z moich największych osiągnięć w tej książce. Jest bardzo delikatnie słodka, a dzięki dodatkowi siemienia lnianego wypełniona kwasami omega – 3 i działającymi zbawiennie na serce przyprawami (kardamonem oraz cynamonem). Najlepiej jest ją zjeść w porze drugiego śniadania! (…) – pisze mój mąż w „Zdrowym sercu”. A ja się z nim w pełni zgadzam. Pięknego weekendu Kochani :)

ps. Książka została również linijka po linijce sprawdzona i uzupełniona przez kardiologa…

 

Szarlotka dla serca

spód:
100 g złotego siemienia lnianego
4 ziarenka zielonego kardamonu
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
100 g niesiarkowanych (ciemnych) moreli
50 g orzechów włoskich
1 łyżka wody
mus jabłkowy:
600 g pokrojonych na małe kawałki i pozbawionych gniazd nasiennych
100 ml wody
1/2 laski cynamonu cejlońskiego
do posypania:
poszatkowane orzechy włoskie
cynamon cejloński w proszku

Siemię lniane miksujemy z kardamonem i solą na drobny proszek. Dodajemy morele i miksujemy, aż morele dokładnie połączą się z siemieniem. Dodajemy orzechy i miksujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy łyżkę wody i miksujemy jeszcze przez chwilę. Sprawdzamy czy ciasto jest klejące jak kruche ciasto (przed upieczeniem). Jeśli się nie klei dodajemy jeszcze odrobinę wody. Powstałą kruszonkę przesypujemy na dno posmarowanej tłuszczem tortownicy. Wysypujemy równą warstwę i ubijamy ją tłuczkiem do ziemniaków, aby masa utworzyła równy spód. W między czasie przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka z wodą i cynamonem dusimy pod przykryciem. Kiedy zmiękną, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Całość miksujemy na jednolity mus. Przestudzony mus przekładamy na spód ciasta. Wyrównujemy. Posypujemy cynamonem i orzechami. 

Uwaga: do przyrządzenia ciasta potrzebny jest robot kuchenny z metalowym ostrzem lub przystawka do ręcznego blendera z metalowym ostrzem. Jeśli używamy przystawki, siemię lniane trzeba koniecznie zmiksować w młynku do kawy na mąkę. 

7 komentarzy

  1. Świetnie wygląda ten przepis! Świetne składniki, wiec i ciasto musi być pyszne. Chętnie spróbuję tego przepisu.

  2. Witajcie. Zamiast moreli mogą być daktyle albo figi? Zostałam obdarowana sporą ilością i muszę jakoś zużywać pomału :)

  3. Zrobiona i ze smakiem zjedzona. Do masy jabłkowej dodałam 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w soku z cytryny :)

  4. A co przy alergii na orzechy? Można je pominąć lub czymś zastąpić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − osiem =