Upma w „Pytaniu na śniadanie”

(…) Upmy spróbowałam pierwszy raz na pokładzie samolotu lecącego z Bombaju do Bangalore. Podano ją na śniadanie w towarzystwie korzennego sosu pomidorowego. Była świetna. Po powrocie do kraju na próżno próbowałam ją odtworzyć. Udało się to w końcu mojemu mężowi. Dziś jest częstym gościem na naszym stole (…) – piszę w „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”. Wczoraj w „Pytaniu na śniadanie” dzień indyjski i ostatni odcinek cyklu poświęconego naszej nowej książce. Poniżej przepis na upmę (indyjskie śniadanie) i link do „instrukcji obsługi”. :)

Link do upmy znajdziesz tutaj
Link do muthii znajdziesz tutaj
Link do sambharu znajdziesz tutaj

UPMA

3 łyżki oleju kokosowego lub ryżowego lub masła sklarowanego
1 łyżeczka czarnej gorczycy
50 g niesolonych, najlepiej nieprażonych orzeszków ziemnych
1 poszatkowana, mała cebula lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 – 3 poszatkowana, zielona papryczka chilli z pestkami lub bez
1 łyżka świeżo startego imbiru
1/3 szklanki kaszki mannej orkiszowej lub polenty kukurydzianej
600 ml wody
50 g zielonego groszku (może być mrożony)
50 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
70 g cukinii pokrojonej w półplasterki
70 g papryki pokrojonej w paseczki
1 łyżeczka nierafinowanej soli
sok z cytryny do smaku
garść poszatkowanej natki kolendry

Na tłuszczu podprażamy czarną gorczycę, aż zacznie strzelać. Dodajemy orzeszki ziemne i cały czas mieszając smażymy je około minuty. Uważamy, aby ich nie przypalić. Dodajemy cebulę, papryczkę chilli i imbir, a następnie podsmażamy około 1 – 2 minuty. Cały czas mieszamy, aby składniki się nie przypaliły. Wsypujemy kaszkę lub polentę. Prażymy przez 2 – 3 minuty cały czas mieszając. Wlewamy wodę i dodajemy wszystkie warzywa oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny i natkę kolendry. Upmę możemy podać przybraną natką kolendry i orzeszkami ziemnymi.

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − czternaście =