Na Śląsku skąd pochodzę nie ma tradycji pieczenia wielkanocnych mazurków. Obok drożdżowej babki, na naszym stole stał zawsze sernik (domowy, pieczony przez moją babcię). W tym roku pierwszy raz spędzam święta w Warszawie, z Maćkiem. Babki nie będzie (bo jest z glutenem i drożdżami), ale sernika na pewno nie zabraknie. Poniżej przepis na mój ukochany (autorstwa Maćka) – surowy i cytrynowy. Wesołych Świąt!
Jesienią i zimą polecam sernik cytrynowy. Wiosną i latem przygotowuję natomiast wersję z owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzają się maliny, truskawki czy jagody. Można je dodać do masy lub/i ozdobić nimi sernik.
8 porcji
surowy sernik cytrynowy
200 g słonecznika
200 g rodzynek
300 g nerkowców namoczonych przez noc
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
sok z 1,5 cytryny
skórka z 1 cytryny
syrop z agawy, miód lub słód jęczmienny
Mielemy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo – rodzynkową. Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Na spodzie wykładamy masę „serową”. Schładzamy min. 1 – 1,5 h w lodówce.
Nie rozumiem, co jest tą masa serową? Przepis jest podany nieprecyzyjnie.
Masa „serowa” to nerkowce zmiksowane z olejem kokosowym :-)
Dokładnie tak. Dodam, że taką „masę serową” można podawać też w wersji słonej – bez oleju kokosowego z dodatkiem ziół lub jako twarożek z rzodkiewką :) Przepis na wiosenny twarożek wkrótce :)
Witam, dzisiaj kupiłam Waszą książkę o zmaganiach Karoliny. Skusiły mnie smacznie wygłądające dania wegetariańskie, osadzone w polskich realiach. Kilkanaście lat mojego życia obywam się bez mięsa, a od czerwca ubiegłego roku moje życie jest gluten free, ze względów
zdrowotnych, nie modowych. Bardzo się cieszę, że na Was trafiłam. Świetny pomysł na książkę i życie :). Będę z niecierpliwością wypatrywać przepisów gluen free, również w wersji raw
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
A czy jest może jakiś zamiennik dla oleju kokosowego ( może być nie dla vege)? nie przepadam za kokosem, a zauważyłam że jest popularny w przepisach vege…
Pozdrawiam serdecznie
I¡¦ve learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create one of these fantastic informative website.
Pani Aneto nigdy tego nie robiłem ale proszę spróbować: nierafinowany olej palmowy lub roztopione masło sklarowane lub ewentualnie masło :)
wczoraj zrobiłam Wasz ,,sernik” z orzechów nerkowca. Dzisiaj serwowałam go z okazji urodzin i muszę powiedzieć, że zrobił furorę. Recepturę zdradziłam dopiero po skonsumowaniu całości i ochów i achów nie było końca. W wzwiązku z tym, że nie miałam nic do dekoracji ciasta to zrobiłam szybki mus z jednej słodkiej pomarańczy z sokiem z całej cytryny i łyżeczką agaru, co jeszcze podkreślło kremowo cytrynowy smak serniczka.
Kolejne na warsztat pójdzie ciasto figowe :-)
pozdrawiam serdecznie Magda
Super :) pomysł na pomarańczowo – cytrynową galaretkę z agaru bardzo trafiony – podkreśliła tylko cytrusową nutę sernika… Proszę dać znać jak ciasto figowe?
Witam,
Ile syropu z agawy należy dodać?
Do smaku – tyle, aby był dla Pani wystarczająco słodki :) 2 – 3 łyzki…
czy mogę prosić o wymiary formy?
22 cm :)
jaką konsystencję ma ta masa ? czy schodzenie spowoduje że sernik będzie twardy ? Pytam bo już kiedyś robiłam podobne ciasto, ale wtedy spód z lodówki był dość twardy a masa serowa niezwarta dzieci tego nie chciały jeść
Doświadczenie z moimi córkami jest takie, że chętniej jedzą sernik z sera niż z nerkowców. Nawet na surowym spodzie ;) A masa ma być dość gęsta. Zgęstnieje jeszcze w lodówce. Spód wyciągnie z niej część wilgoci:) Powodzenia…
Jaki dokładnie miod Pan używa chodzi mi o firme i rodzaj. Bo widzę ze jest fajnie kremowy. Proszę o odp. Z góry dziękuję ?
Ps chodzi o miod z czarną etykieta ???
Kupujemy różne miody z pasiek, więc nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi… ;)
Bardzo proszę o informację czy wodę z namoczyć nerkowcow również włączamy do masy?byłabym wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję 🙂
Bardzo proszę o informację czy wodę z namoczonych nerkowcow również dodajemy do masy?byłabym wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję 🙂
nie dodajemy :)