Pizza na gryczanym spodzie

Zawsze byłem wielkim fanem pizzy. Wielokrotnie odwiedzałem Włochy, Hiszpanię, Grecję czy Portugalię. Zahipnotyzowany przyglądałem się ogrodowym piecom chlebowym. W końcu razem z tatą wybudowaliśmy jeden u rodziców na działce. Co lato wypiekałem w nim pizzę. Cała rodzina czekała na ten moment. Dzieci ustawiały się w kolejce czekając aż wyciągnę następny gorący placek z rozgrzanego pieca opalanego drewnem. W takich warunkach pizza piecze się zaledwie 3 – 4 minuty. Przypieka się bardziej od spodu i jest chrupiąca, ale zarazem miękka oraz soczysta w środku… Od dwóch lat nie jem glutenu. Wraz z ochotą na niego, odeszła mi chęć na pszenną pizzę. Dlaczego? Było mi po niej ciężko. W trakcie ostatniej weekendowej wizyty, Kanka, moja starsza córka powiedziała: „Tato a pamiętasz jak zrobiłeś warsztaty wypiekania pizzy dla moich koleżanek? Było super. Już dawno nie robiłeś nam pizzy…”. W czwartek odebrałem dziewczyny ze szkoły i przedszkola. W domu czekało już wyrośnięte ciasto. Postanowiłem sprawdzić czy same zorientują się, że spód przygotowany jest z mąki gryczanej. Zorientowały się kiedy kończyły drugą blachę. Pizza w nowej, bezglutenowej, lekkiej wersji bardzo im smakowała. Mi i Karoli również. Choć sam zjadłem pół blachy, czułem się lekko. Gryczane ciasto ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba go wyrabiać…

pizza

Pizza na gryczanym spodzie
spód:
400 g mąki gryczanej
2 czubate łyżki łupin babki jajowatej
2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
10 g drożdży
łyżka cukru trzcinowego lub słodu ryżowego lub syropu z agawy
letnia woda
mąka gryczana do podsypywania

sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka asafetydy lub 2 drobno poszatkowane cebule (można też dodać drobno poszatkowany ząbek czosnku)
kg pomidorów pokrojonych w kostkę (lub odpowiednia ilość passaty pomidorowej)
2 łyżeczki suszonego tymianku
czubata łyżka suszonego oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka – łyżka (w zależności od kwaśności pomidorów) cukru trzcinowego/słodu/syropu
sól kamienna lub morska do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
dodatki:
cukinia pokrojona w cienkie plasterki
pieczarki pokrojone w cienkie plasterki (opcjonalnie)
zielona ostra papryka – pokrojona w plasterki
zielone lub czarne oliwki
mozarella (opcjonalnie)
rukola lub młode listki szpinaku (opcjonalnie, po upieczeniu)
etc.

Ciasto: mąkę gryczaną mieszamy z babką płesznik i solą oraz drożdżami (rozrobionymi ze słodem jęczmiennym, syropem lub cukrem). Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać kleiste, miękkie ciasto. Zostawiamy na pół godziny do godziny do wyrośnięcia. Przykrywamy je ściereczką. Zagniatamy ponownie. Babka płesznik zastępuje właściwości glutenu i absorbuje wodę tworząc żel. Ciasto po wyrośnięciu powinno być bardziej sprężyste i lepiej się kleić. Wyjmujemy je na stolnicę, podsypujemy mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na kawałki, formujemy kulki, podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie placki grubości 1 – 2 mm. Placki delikatnie przekładamy na blachę. Smarujemy sosem (nie za dużo tak aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia) i rozkładamy dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. z termoobiegiem. Pieczemy aż ranty będą mocno przypieczone i lekko chrupkie (około 7 – 10 minut). Możemy podać posypane rukolą lub młodymi liśćmi szpinaku.
Sos: na oliwie z oliwek podsmażamy asafetydę lub cebulę. Dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy aż pomidory zamienią się w sos. Dodajemy koncentrat i pozostałe składniki. Sos przed użyciem możemy zmiksować ręcznym blenderem.

 

24 komentarzy

  1. Jak samemu zrobic maka gryczana? Z kaszy niepalnej czy ze zwykłej gryczanej?
    Pozdrawiam! :)

  2. Cześć!
    Nigdzie nie można znaleźć łupin babki płesznik :( Są tylko łupiny babki jajowatej. Możesz podać swoje źródło? Dzięki wielkie!

  3. Cześć.
    Zrobiłam ostatnio pizze wg powyższego przepisu, była pyszna. Zastanawia mnie jednak czy ciasto powinno urosnąć? Pytam się bo zwykle ciasto drożdżowe podwaja swoją objętość, jednak w tym przypadku ciasto wogóle mi nie urosło. To prawidłowy objaw czy jednak zrobiłam coś nie tak?
    Pozdrawiam

  4. Hej.
    Jedna kulka z ciasta to jedna pizza, rozumiem:) ? Jak chce jedną pizze to kulka jest jedna?
    To moja pierwsza, także muszę dokładnie wiedzieć:). I zastanawiam się nad kamieniem do pizzy…

  5. Tak jedna kulka to jedna pizza, ale z podanej ilości będzie kilka kulek… Z naszych doświadczeń kamień się nie sprawdza. Mamy taki i leży w koncie… Nie absorbuje takiej ilości ciepła, aby odpowiednio podpiec pizzę od spodu. pięknego dnia :)

  6. Pizza na kamieniu do pizzy wychodzi rewelacyjna z tego przepisu, kamień firmy Carnetti rozgrzany przez pół godziny w piekarniku na max temperaturze. Pizza wyśmienita, bardzo lekka i smakowita,

  7. Ile mniej więcej wody Pan użył w tym przepisie??? I z której maki gryczanej najlepiej wychodzi??? Proszę o odp z góry dziękuję
    Miłego dnia ?

  8. To zależy od mąki, wilgotności powietrza etc., więc nie jestem w stanie podać jednoznacznie… ;) powodzenia…

  9. przy zastąpieniu babki płesznik siemieniem lnianym to trzeba dać po prostu mielone siemię lniane czy zalać wcześniej 2 łyżkami ciepłej wody i poczekać kilka minut przed dodaniem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 5 =