Pieczone gruszki

porcja dla 2 osób

pieczone gruszki/brzoskwinie z kremem z siemienia lnianego (opcjonalnie)
3 gruszki/brzoskwinie, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
2 łyżki oleju kokosowego

krem:
pół szklanki mleka kokosowego
czubata łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego (najlepiej w młynku do kawy)
łyżka miodu lub syropu z agawy
świeże lub mrożone maliny do przybrania (opcjonalnie)
ekstra syrop z agawy lub miód (opcjonalnie)

Gruszki/brzoskwinie kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem kokosowym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 20 minut. W międzyczasie miksujemy siemię lniane z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Pieczone owoce podajemy z kremem i malinami. Polewamy syropem lub miodem (opcjonalnie).


KATEGORIE: Przepisy, Słodko, Wegańsko

5 komentarzy

  1. Gruszki i krem pyszne. Chyba żaden z 7 deserów mi tak nie smakował, jak ten :)

  2. Dziękujemy :) Ja też jestem fanką tego deseru. Opracowujemy kolejne przepisy, więc proszę śledzić bloga :)

  3. Witam serdecznie,
    w wielu przepisach pojawia się syrop z agawy. Nie wiem jak on smakuje więc mam pytanie czy można go zastąpić syropem klonowym (100%). Dostałam taki w prezencie więc może przydałby się do czegoś :) :D
    pzodrawiam

  4. Polecamy syrop z agawy, ale taki nierafinowany :) syrop klonowy sprawdzi się doskonale. miłego wieczoru :)

  5. a ja robię mleko kokosowe na ciepło z siemieniem lnianym :)
    a podaję z kaszą jaglaną i wtedy to już mam super extra śniadanie lub inne danie w ciągu dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − 8 =