Orkiszowa tarta z fetą/tofu w „Pytaniu na śniadanie”

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Orkiszowa tarta z fetą lub tofu, jest szybka, smaczna i prosta. Kruche ciasto przyrządza się bez dodatku śmietany i jajek. Nadzienie dobrze smakuje zarówno z fetą jak i z lekko podkręconym (sosem sojowym i olejem sezamowym) tofu. W czwartkowym „Pytaniu na śniadanie” przygotowaliśmy jeszcze znaną Wam już grecką zapiekankę z warzyw i ziół. Zdradzę, że oba przepisy pojawią się w naszej najnowszej książce… :)

Pytanie

Linki do naszej „zapiekanej” kuchni w „Pytaniu na śniadanie” oraz przepis na wspomnianą orkiszową tartę znajdziesz poniżej:
kruche, orkiszowe ciasto
 orkiszowa tarta z fetą
grecka zapiekanka z warzyw i ziół

tarta w Pytaniu

TARTA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI I FETĄ/TOFU

spód tarty:

200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału (typ 2000) lub mąki pszennej razowej (typ 2000)
100 g masła lub 100 g oleju kokosowego (schłodzonego w lodówce)
1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
około 3 łyżek zimnej wody

nadzienie:

1 średnia (lub 2 małe) cukinia pokrojona w plasterki lub plastry o grubości 0,5 cm
1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
150 g fety (najlepiej twardej) lub 150 g rozkruszonego wędzonego tofu (zmieszanego z 2 łyżkami sosu sojowego bez glutaminianu sodu i 1 łyżką oleju sezamowego z prażonych ziaren sezamu)
garść czarnych oliwek bez (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
2 – 3 łyżki oliwy do skropienia warzyw
sałatka grecka:
1 – 2 średnie dojrzałe pomidory pokrojone w grubą kostkę
1 zielony ogórek pokrojony w grubą kostkę
1 zielona papryka pokrojona w grubą kostkę
50 g fety (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki oregano
2 – 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
ocet jabłkowy do smaku

Przygotowujemy spód: zimne masło kroimy w plasterki (w przypadku oleju kokosowego dzielimy go na mniejsze kawałki). Tłuszcz rozcieramy z mąką tworząc kruszonkę lub miksujemy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem. Dodajemy sól i taką ilość wody, aby powstało kruche ciasto. Zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kulkę ciasta rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki na placek o grubości około 0,5 cm. Ciasto przekładamy na wałku na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (o średnicy około 21 cm). Formujemy spód i rant tarty. Następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. z termoobiegiem, aż się delikatnie zarumieni. W między czasie grillujemy warzywa: warzywa grillujemy na suchej patelni – z dwóch stron i pod pokrywką. Na podpieczoną tartę rozkruszamy część fety lub tofu z dodatkami,posypujemy oregano i rozkładamy grillowane warzywa. Posypujemy resztą rozkruszonej fety lub tofu z dodatkami, oregano i rozkładamy resztę warzyw. Skrapiamy je oliwą. Tartę możemy ozdobić czarnymi oliwkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st., pieczemy z termoobiegiem, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a warzywa i feta będą przypieczone. Tarta bardzo dobrze smakuje z sałatką grecką. Przygotowujemy sałatkę: wszystkie składniki mieszamy.

 

 

5 komentarzy

  1. Świetne i zdrowe przepisy, zdecydowanie musze wyprobowac! :)
    Śledzę bloga juz od jakiegos czasu i chcialam z calego serca podziekowac za inspiracje i motywacje do zdrowego odzywiania. Gotujecie z sercem i czytelnikom ta pasja takze sie udziela :)
    P.S Pani Karolina wygląda przecudownie!
    Pozdrawiam,
    Agata

  2. Dziękujemy :) a mój wygląd to efekt uboczny zdrowej diety, ale przede wszystkim pracy z emocjami… Po latach walki z samą sobą i kilogramami, w końcu udało mi się znaleźć właściwą drogę i mam nadzieję, że ten blog też paru osobom pomoże na nią trafić <3

  3. Chicialam to samo napisac Karola sliczna jestes ;-) ah! A emocje czesto pierwsze w kolejce przed zdrowym jedzeniem ;)pozdrowionka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 8 =