Lekki, boski i prosty, czyli krem „marcepanowy” z truskawkami

Im więcej podróżujemy, poznajemy egzotyczne nuty smakowe, kombinacje i zapachy, gotujemy na warsztatach, w studiach, na pokazach tym bardziej ciągnie nas do… prostoty. Po powrocie do domu najczęściej nie chce nam się spędzać kilku godzin w kuchni na przygotowywaniu wykwintnego posiłku. Mamy ochotę na coś odżywczego, szybkiego i smacznego. Tak wiem, pisaliśmy już o tym kilkakrotnie. Jednak dopiero dziś podajemy przepis na nasze najnowsze odkrycie. Błyskawiczny krem „marcepanowy”. Do blendera wrzucamy nerkowce, mleko owsiane i gorzkie pestki moreli. Miksujemy na jednolity krem. Całość podajemy z pachnącymi ogrodem sezonowymi truskawkami i chrupiącymi, delikatnie podprażonymi migdałami…

Marcepanowy krem z truskawkami i prażonymi migdałami

marcepanowy krem:
200 g nerkowców
200 ml mleka owsianego
15 – 20 gorzkich pestek moreli (do smaku)
50 ml syropu klonowego
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
do podania:
truskawki
garść uprażonych na suchej patelni i poszatkowanych migdałów

Przygotowujemy krem: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem podajemy z dodatkami. 

7 komentarzy

  1. Jadłam u Państwa na wykładzie na dniu jogi i stwierdzam – fenomenalne. Smak przechodzi z takiej słodyczy w lekko gorzki smak do tego słodkie truskawki. Z pewnością jeszcze zrobię.

  2. Też jadłam w Pałacu Sulisław potwierdzam przepyszny.
    Często gości u mnie.

  3. na ile porcji jest ten krem ? czy bardzo zmieni się smak jeżeli zamiast syropu klonowego dodam syrop z agawy ??

    Pozdrawiam.

  4. Nie moczymy, bo namoczone i zmielone nerkowce zaczynają przypominać… ser :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 1 =