Im więcej podróżujemy, poznajemy egzotyczne nuty smakowe, kombinacje i zapachy, gotujemy na warsztatach, w studiach, na pokazach tym bardziej ciągnie nas do… prostoty. Po powrocie do domu najczęściej nie chce nam się spędzać kilku godzin w kuchni na przygotowywaniu wykwintnego posiłku. Mamy ochotę na coś odżywczego, szybkiego i smacznego. Tak wiem, pisaliśmy już o tym kilkakrotnie. Jednak dopiero dziś podajemy przepis na nasze najnowsze odkrycie. Błyskawiczny krem „marcepanowy”. Do blendera wrzucamy nerkowce, mleko owsiane i gorzkie pestki moreli. Miksujemy na jednolity krem. Całość podajemy z pachnącymi ogrodem sezonowymi truskawkami i chrupiącymi, delikatnie podprażonymi migdałami…
Marcepanowy krem z truskawkami i prażonymi migdałami
marcepanowy krem:
200 g nerkowców
200 ml mleka owsianego
15 – 20 gorzkich pestek moreli (do smaku)
50 ml syropu klonowego
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
do podania:
truskawki
garść uprażonych na suchej patelni i poszatkowanych migdałówPrzygotowujemy krem: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem podajemy z dodatkami.
Jadłam u Państwa na wykładzie na dniu jogi i stwierdzam – fenomenalne. Smak przechodzi z takiej słodyczy w lekko gorzki smak do tego słodkie truskawki. Z pewnością jeszcze zrobię.
Bardzo nam miło <3 pięknego wieczoru
Też jadłam w Pałacu Sulisław potwierdzam przepyszny.
Często gości u mnie.
na ile porcji jest ten krem ? czy bardzo zmieni się smak jeżeli zamiast syropu klonowego dodam syrop z agawy ??
Pozdrawiam.
ah chciałam się jeszcze zapytać, nie moczymy wcześniej nerkowców..?? są na tyle miękkie że bez problemu można je zmielić na gładką masę…
to samo pytanie tyczy się przepisu na deser z brzoskwiniami.. https://medytujemy.pl/wanilia-brzoskwinie-i-energia-zenska/
Pozdrawiam
Nie moczymy, bo namoczone i zmielone nerkowce zaczynają przypominać… ser :)
Dziękuje za szybką odpowiedź !
Miłego weekendu.