Kremowa pomidorowa z kiełkami, czyli pomysł na ekspresowy, weekendowy lunch :)

(…) „Kochani uda Wam się przygotować lunche w 15 minut?” – zapytała nas Magda, nasz wydawca nim przystąpiliśmy do pracy nad książką. „15 minut?! Nie…” – odpowiedziałem przerażony. Ustaliliśmy maksymalny czas na pół godziny (maksymalnie 35 minut). Kiedy wróciłem do domu, zacząłem mieć wątpliwości. Pojawił się niepokój. „Karola próbuję wymyślić jakieś dania w 30 minut i dosłownie nic nie przychodzi mi do głowy!” – powiedziałem przejęty. Następnego dnia kiedy przystąpiliśmy do pracy, coś się odblokowało. „Karola zróbmy ‚tuna’ pasta z selerem i pyzy jaglane ze skwarkami z tofu, dal z dynią. Mam jeszcze pomysł na…” – mówiłem tak szybko, że moja żona nie nadążała notować. Okazało się (jak to zwykle bywa), że „strach ma wielkie oczy”. Na dodatek w kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią nastawienie oraz odpowiedniego przygotowania. (…) – pisze Maciek w „Superlunchach”, naszej najnowszej książce, która kilka dni temu pojawiła się na rynku. W kuchni, podobnie jak w życiu, niektóre dania wymagają odpowiedniego przygotowania, inne dzieją się spontanicznie. Wystarczy 25 minut, rozmaryn, passata pomidorowa (bez kwasku cytrynowego), nerkowce, mleko owsiane i po brzegi wypełnione życiem kiełki. A efekt? Pisaliśmy już kilkakrotnie, że z pomidorową babci (mamy Maćka) żadna zupa nie może konkurować. Każda reguła ma jednak pewne wyjątki… Pięknego weekendu Kochani :)

porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 25 minut

Kremowa pomidorowa z kiełkami

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 mała gałązka rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 gałązka selera naciowego pokrojona w plasterki
100 ml wody
około 400 ml dobrej jakości passaty (bez kwasku cytrynowego; najlepiej ze szklanej butelki)
śmietanka z nerkowców:
50 g nerkowców
200 ml mleka owsianego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
świeżo mielony pieprz do smaku
grzanki:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 – 3 kromki dobrej jakości żytniego, orkiszowego lub bezglutenowego (gryczanego) pieczywa na zakwasie pokrojone w kostkę
kiełki na patelnię:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
50 g kiełków na patelnię
2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków m.in. glutaminianu sodu)

Na tłuszczu podsmażamy rozmaryn. Kiedy wydobędzie się aromat, dodajemy selera naciowego. Podsmażamy przez około 3 – 4 minuty. Wlewamy wodę i passatę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na małym ogniu. W między czasie przygotowujemy śmietankę z nerkowców: nerkowce z mlekiem owsianym miksujemy na jednolitą śmietankę. Wlewamy ją do gotującej się zupy. Dodajemy czosnek w proszku i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 – 3 minuty. Zupę podajemy z grzankami i kiełkami na patelnię. W między czasie przygotowujemy grzanki: na tłuszczu podsmażamy kawałki chleba, aż będą przyrumienione i chrupiące. Zdejmujemy grzanki z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie kiełki na patelnię około 30 s. Następnie podlewamy je sosem sojowym. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + 16 =