Krem Marrakesz na www.wyborcza.pl

To już tradycyjnie w sobotę instrukcja obsługi przepisu, który już znacie. Tym razem na www.wyborcza.pl Krem Marrakesz, czyli sposób na podniesienie poziomu żelaza nie tylko dla kobiet w ciąży. Link do filmiku znajdziecie tutaj… Zapraszamy :)

11 komentarzy

  1. Karolino, to świetna wiadomość, że pomimo niejedzenia mięsa udało się Tobie poprawić wynik hemoglobiny. Jesteś żywym przykładem. Ale Twoja kuchnia była starannie dobrana przez męża. Nie każda z nas ma takie szczęście :) Czy są jakieś ogólne zasady, które należy stosować codziennie, by żelazo w naszej kuchni było zawsze?

  2. Pewnie, że są i „wchodzą w krew” ;) Całość będzie omówiona w naszej ciążowej książce (która na jesieni). Ale już teraz mogę powiedzieć co mi pomagało: dużo witaminy C (tu super pietruszka, owoce), strączkowe, zielonolistne – zawierają chlorofil, wzmacniają krew, kasza gryczana (ma sporo żelaza), buraki – najlepiej połączone z witaminą C. Ogólnie warunkiem wchłaniania żelaza roślinnego jest dużo witaminy C. Oczywiście też pokrzywa…

  3. Ciążowa książeczka na jesieni? To wspaniale! Dziękuję Karolino za rady! Kto by pomyślał, że za tym wszystkim zdecydowanie stoi nasza wspaniała wit. C :)

  4. Wspaniałe danie, zachwycali się nią moi panowie w domu i przyjaciółki na babskim spotkaniu. Pychotka, dziękuję :)

  5. dziękuję za przepis, rewelacyjny smak! zastanawiam się tylko nad ilością ciecierzycy – czy pół szklanki ciecierzycy po ugotowaniu, czy pół szklanki suchej ciecierzycy, która następnie moczymy i gotujemy? :)

  6. a ja chciałabym zapytać, jak często należy jeść taka zupę, aby poziom żelaza we krwi wzrósł?

  7. tak często jak mamy ochotę ;) plus pracować również w inny sposób nad żelazem – przede wszystkim jeść dużo naturalnej wit. C, bo to ona warunkuje wchłanianie żelaza roślinnego…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − jedenaście =