Gryczana tarta cytrynowa

Gotowanie, bieganie, sprzątanie, pielenie ogródka, pływanie, a nawet kochanie się… – mogłabym jeszcze długo wymieniać. Jaki może być wspólny mianownik wszystkich tych czynności? Sprowadzają umysł do chwili obecnej. Pomagają się wyciszyć, uspokoić, spojrzeć na daną sytuację z dystansu. W moim słowniku nazywam je „medytacją”. Wielu z nas ta ostatnia kojarzy się z siedzeniem w lotosie, w samadhi, najlepiej pod drzewem, w opcji idealnej w Himalajach. Medytacja (relaksacja lub modlitwa – niech każdy używa najbardziej odpowiadającej mu terminologii) to nic innego jak bycie tu i teraz, uważność, równowaga – słowem stan w którym łączymy się z własnym wnętrzem. Nie wypieramy, nie uciekamy, docieramy do źródła… radości. Obserwujemy te wszystkie emocje (szczęście, smutek, złość, niepokój, lęk etc.), które każdego dnia pojawiają się i równie szybko znikają. Przepływają niczym chmury po niebie… Dla mnie doskonałą formą medytacji (obok tej klasycznej, siedzącej czy jogi) jest wspomniane gotowanie. Szczególnie na tym ostatnim „ciążowym, przedporodowym zakręcie”, kiedy nieuchronnie zaczynam odczuwać lęki. Przyglądam się im, czasami trochę schizuję, a potem idę z Maćkiem do kuchni. Wyłączam umysł. Poddaję się aromatom, konsystencjom i smakom. Tym razem zabraliśmy się za … pieczenie. Tarta cytrynowa to jeden z tych deserów, którym ulegałam bez względu na porę roku, stan emocjonalny czy poziom najedzenia ;) Odkąd przestałam mieć ochotę na jajka (o dziwo w ciąży nie wróciła), tarta naturalnie zniknęła z mojego menu. W pewnym momencie nawet w ciastach zaczął mi przeszkadzać charakterystyczny, jajeczny smak. Choć jajka (szczególnie żółtka) zawierają wiele cennych związków odżywczych, są jednym z najbardziej zakwaszających pokarmów. Okazało się, że bardzo podobną, cytrynową masę można przygotować z silken tofu (jedwabiste tofu dostępne już w części supermarketów). Jest prostsza, bezglutenowa i wegańska, ale smakiem nie ustępuje oryginałowi…

Gryczana, cytrynowa tarta
spód:
200 mąki gryczanej
szczypta nierafinowanej soli
100 g nierozpuszczonego oleju kokosowego (może być rafinowany) lub masła
1/4 szklanki ksylitolu lub ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado
około 1/5 szklanki mleka roślinnego
masa cytrynowa:
300 g silken tofu
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/3 szklanki słodu ryżowego (lub innej płynnej substancji słodzące)
skórka otarta z 2 cytryn (ścieramy tylko żółtą, cienką warstwę, bez białej, gorzkiej warstwy)
sok z 1/2 cytryny
ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)

Przygotowujemy ciasto: mąkę gryczaną i sól ucieramy z olejem kokosowym. Dodajemy ksylitol lub cukier i taką ilość mleka sojowego, aby powstało plastyczne, kruche ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką. Rozwałkowujemy placek o grubości około 1 cm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy w kilku miejscach nożem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki masy miksujemy ręcznym blenderem aż całkowicie się połączą. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 30 minut, aż cytrynowy krem osiągnie karmelowy, złoty kolor.

 

8 komentarzy

  1. Może być np. ksylitol… Do samej masy dodaliśmy trochę słodu, bo wówczas się dobrze karmelizuje. Jeśli doda Pani stewię lub ksylitol nie będzie tego efektu, ale smak będzie równie dobry :)

  2. Kolejna znakomita potrawa, którą serwujecie! Dodałam tylko mniej słodkiego:) Jest to pierwsze ciasto, które zjadłam od ponad roku. Super!

  3. Czy mąkę gryczaną można zastąpić inną bezglutenową? PO upieczeniu smak gryki jest jednak trochę wyczuwalny a osobiście nie jestem jego fanką

  4. Można – np. mąką owsianą bezglutenową lub glutenową, bo jak pokazują najnowsze badania gluten zawarty w owsie nie uczula w takim stopniu jak ten np. w mące pszennej :) Osobiście ostatnio przerzuciłem się na mąkę owsianą, bo ciasto ma lepszą konsystencję i smak…

  5. W takim razie spróbuję z owsianą. Ostatnio do ciasta dodałam też trochę zaparzonej kawy i wydaje mi się że posmak gryki był słabszy. Może sugestia ale działa:)

  6. A to trudne pytanie. Na pewno można twarożkiem, ale nie podam proporcji niestety… :) Proszę spróbować…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − dziewięć =