Dziś przepis na jeden z najprostszych i najlepszych kremów w „Zdrowym sercu”(premiera 17 września, ale książka dostępna jest już w przedsprzedaży m.in. w Empik.com).
A poniżej kilka zdań i cukiniowo – bazyliowym kremie autorstwa Maćka: (…) Kiedy Karola wpadła na pomysł przyrządzenia kremu z cukinii, nie byłem przekonany. Tym bardziej, że przygotowaliśmy już kilka zup (do poprzednich książek), których głównym składnikiem jest… cukinia. Jednak dodatek genialnej, bogatej w białko, mąki z groszku oraz praktycznie całej doniczki listków bazylii, zmienił całkowicie moje zdanie. Koniec końców okazało się, że to jedna z moich ulubionych zup w tej książce (…)
porcja dla 2 – 3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 30 minut
Krem z cukinii z bazylią
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
400 g cukinii pokrojonej w kostkę
50 g mąki z zielonego groszku
500 ml mleka owsianego
150 ml wody
1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
listki bazylii z jednej doniczki
1 łyżka dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari lub niskosodowego; bez sztucznych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
2 łyżki płatków z drożdży nieaktywnych
świeżo mielony pieprz do smakuNa oliwie dusimy pod przykryciem cukinię, aż zmięknie. Dodajemy mąkę z groszku. Wlewamy mleko i wodę. Dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki. Gotujemy około 5 minut, aby mąka przestała być surowa. Dodajemy pozostałe składniki. Zdejmujemy z gazu. Miksujemy na jednolity krem. Jeśli jesteśmy bardzo głodni możemy zjeść zupę z 1 kromką dobrej jakości pieczywa na zakwasie.