„Zdrowo egoistyczny” deser z nasionami chia

Wychowywałam się w domu wielopokoleniowym. Mieszkaliśmy z rodzicami mojej mamy. „Te bananki są dla Karolinki! Nie dotykaj tych czekoladek – zostaw je dla dziecka!” – babcia krzyczała odkąd skończyłam 6 miesięcy i zaczęłam jeść. Jestem jedynaczką. Wzrastałam więc w przekonaniu, że wszystko co najlepsze mi się należy. Szkołę życia dostałam dopiero na studiach, kiedy wyjechałam z domu. Okazało się bowiem, że moi współlokatorzy nie traktują mnie jak królewnę. Szybko nauczyłam się dzielić. Z roku na rok egoizm powoli zmieniał się w altruizm. Przed 30. miałam wręcz alergię na słowa: „egoista” i „egocentryk”. Prowadziłam kursy medytacji i technik oddechowych w więzieniach, udzielałam się w szkołach… Całym moje życie toczyło się pod znakiem służby innym. Z jednej skrajności w drugą – postępowałam zgodnie z dobrze sobie znanym schematem. Odkąd poznałam Maćka wiele się zmieniło. Zobaczyłam wyraźnie, że aby móc służyć innym, w pierwszej kolejności trzeba zadbać o siebie (nawiązując do piątkowego wpisu o ziemniaczanych łódeczkach). Słowo „egoizm” wcale nie musi być nacechowane pejoratywnie. Jeżeli tylko przed nim pojawi się „prefiks”: „zdrowy”. W sobotę prowadziliśmy warsztaty o bezcukrowych, zdrowych słodyczach w cudownym Krzywym Ratuszu. Mój mąż przygotował absolutnie niebiański deser z nasion chia, mleka kokosowego i musu truskawkowo – bananowego. Zawsze bardzo sprawiedliwie rozdziela porcje. Tym razem dwie miały ewidentną nadwyżkę musu. Uczestniczki warsztatów rzuciły się na mniejsze racje, a dla nas zostały dwie największe. Przekonani, że to nie wypada, przystąpiliśmy do konsumpcji. Z każdą kolejną łyżką zażenowanie ustępowało miejsca przyjemności. Deser nazwaliśmy więc, zdrowym, egoistycznym z nasionami chia…

Uwaga: nasiona chia są tzw. „super pokarmem”. Zawierają idealną proporcję kwasów Omega – 3 do Omega – 6. Mają dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i błonnika, dzięki czemu są sycące. Niskokaloryczne kuleczki, które sześciokrotnie zwiększają swoją objętość pod wpływem płynu, bogate są również w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
„(…) Osoby ociężałe i z objawami wilgoci oraz z dolegliwościami takimi jak obrzęki, śluz, nadwaga, drożdżyca, guzy i torbiele, powinny zrezygnować ze spożywania orzechów i nasion bogatych w olej. Wyjątkiem są nasiona, które koncentrują w sobie kwasy tłuszczowe Omega – 3, przyśpieszające metabolizm, pomagając pozbyć się ospałości. Powszechnie znanymi ich przykładami są: siemię lniane, nasiona chia, nasiona dyni oraz niesolone pistacje (…)” – pisze Paul Pitchford w „Odżywianiu dla zdrowia”.

Egoistyczny deser z nasionami chia
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia (dostępne m.in. tutaj)
1 – 2 łyżki słodu ryżowego/jęczmiennego lub ewentualnie syropu z agawy
mus:
2/3 kg truskawek
2 banany
stewia (w płynie lub w proszku) do smaku
2 łyżki oleju kokosowego

Mleko kokosowe przelewamy do miski. Wsypujemy nasiona chia cały czas mieszając trzepaczką. Odstawiamy na 5 minut, ponownie ubijamy trzepaczką i rozlewamy do pucharków (4 – 6 porcji). W międzyczasie dusimy truskawki z plasterkami bananów, stewią i olejem kokosowym. Po około 15 minutach miksujemy owoce ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji musu. Do pucharków ze zgęstniałym kremem kokosowym wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki i podajemy schłodzone. Przed podaniem możemy przybrać listkami mięty, melisy lub owocami sezonowymi.


KATEGORIE: Bez glutenu, Blog, Przepisy, Słodko, Wegańsko

12 komentarzy

  1. Czekam z utęsknieniem na polskie truskaweczki:)narobiliście mi smaka:)

  2. Pyszny deser naprawde godny polecenia!!
    Laduje do listy moich ulubionych potraw z Waszych przepisow!!

  3. Deser jest rewelacyjny, co prawda nie miałam bananów ale truskawki zagęściłam zmielonym siemieniem lnianym i tez wyszło smacznie. Wieczorem zaszła do mnie ciocia dałam jej spróbować jak się dosadziła do mojej szklanki to myślałam ,że nic dla mnie nie zostanie.

  4. Deser super!!! Dzisiaj wypróbuję…
    Czy dzieci w wieku 3 lat mogą jeść chia?

  5. Praygotowalam i smak jest obłędny! Warto zainwestować w dobrej jakości mleko kokosowe bo smak jest o wiele lepszy. Rewelacja! Deser ten wpisuje się na moja listę ulubionych :)

  6. Nasiona Chia bardzo fajnie można stosować przy wielu różnych potrawach i koktajlach. Praktycznie nie mają smaku i doskonale ze wszystkim się komponują.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − siedemnaście =