W najbliższą sobotę gotujemy na corocznym pikniku „Co jest grane” w Królikarni w Warszawie. Można przyjść, posłuchać muzyki, spróbować części naszych ulubionych potraw tym razem przygotowywanych przy współpracy z Gazetą Cafe i Vege Pack…
Kiedy? 7 czerwca (sobota), godzina: 15:00 – 17:00 (część „pokarmowa”),
17:00 – 18:00 (podpisywanie książek)
Gdzie? Stoisko Gazeta Cafe
W menu… m.in. batony energetyczne – zmodyfikowane i jeszcze lepsze niż te, które przygotowaliśmy w Dzień Dobry TVN…
Uwaga: kilka lat temu przeczytałem książkę o najzdrowszych i najdłużej żyjących ludziach na świecie („Zdrowi stulatkowie”). Do czterech długowiecznych grup etnicznych zaliczają się: Abhazi, starożytni mieszkańcy Kaukazu, Vilacambianie z Andów, stukilkulatkowie z Okinawy oraz Hunzowie z krainy Hunzy. Ci ostatni spożywają bardzo dużo moreli (w surowej oraz suszonej postaci, zawierają mnóstwo wapnia), pestek moreli (tzw. gorzkich migdałów zawierających B 17 – amigdalinę nazywaną lekiem na raka) i oleju tłoczonego z nich na zimno. Co prawda FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożycie tylko dwóch pestek dziennie. Niezależne badania potwierdzają jednak, że amigdalina w nich zawarta atakuje tylko komórki rakowe (w formie cyjanku), w zdrowych zamienia się w glukozę…
batony energetyczne
300 g migdałów namoczonych na noc
garstka gorzkich pestek moreli
pół szklanki wiórków kokosowych najlepiej zmielonych w młynku do kawy
szczypta kamiennej soli
300 g niesiarkowanych rodzynek
100 g upieczonych w piekarniku na złoty kolor migdałów (temp. 200 st., około 10 min.)
Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól, miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Upieczone migdały miksujemy chwilę tak aby trochę je poszatkować. Dodajemy migdały do masy. Formujemy z niej placek grubości 1 cm i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.
wygladaja pysznie! rozumiem, ze z migdałów trzeba zdjac skorke??
Podobnie jak w przypadku ziemniaków w skórce jest najwięcej wartości, więc jej nie zdejmujemy :)
czy mogę czymś zastąpić pestki z moreli?
Jakiego blendera używacie? Robiąc szarlotkę z Waszego wesela prawie ugotowałam swój:(
Mój blender się zepsuł na tej szarlotce. Dubluję pytanie. Jaki blender do nasion i suszonych owoców najlepszy?? Pozdrawiam
@Agnieszka – pestek można nie używać. Blender do soków sie raczej nie nadaje. Używamy starego robota kuchennego :)
Witam,
Czy zamiast piec migdały, to można je prażyć na suchej patelni ?. Uzyskam oczekiwany efekt, jaki chciałeś osiągnąć Maćku ?.
Pozdrawiam,
Robert
Można je podprażyć na suchej patelni ale podpieczenie w piekarniku pomaga wydobyć z nich maksimum aromatu :)
Jakiś pomysł na zastąpienie wiórków kokosowych? Powinnam, niestety, unikać ich ze względu na nietolerancję. Oczywiście, czasem oszukuję :-) Ale przy zdrowych batonach…, czy ja wiem?
Można ich w ogóle nie dodawać i zwiększyć trochę ilość migdałów :)
W jaki sposób można je przechowywać i jak długo ?
można nawet do tygodnia (albo nawet dłużej, w sumie nie wiem, bo zbyt szybko znikają ;), najlepiej w zamkniętym pojemniku w lodówce… miłego dnia