„Co jest grane” z batonami energetycznymi…

W najbliższą sobotę gotujemy na corocznym pikniku „Co jest grane” w Królikarni w Warszawie. Można przyjść, posłuchać muzyki, spróbować części naszych ulubionych potraw tym razem przygotowywanych przy współpracy z Gazetą Cafe i Vege Pack…
Kiedy? 7 czerwca (sobota), godzina: 15:00 – 17:00 (część „pokarmowa”),
17:00 – 18:00 (podpisywanie książek)
Gdzie? Stoisko Gazeta Cafe

W menu… m.in. batony energetyczne – zmodyfikowane i jeszcze lepsze niż te, które przygotowaliśmy w Dzień Dobry TVN…

Uwaga: kilka lat temu przeczytałem książkę o najzdrowszych i najdłużej żyjących ludziach na świecie („Zdrowi stulatkowie”). Do czterech długowiecznych grup etnicznych zaliczają się: Abhazi, starożytni mieszkańcy Kaukazu, Vilacambianie z Andów, stukilkulatkowie z Okinawy oraz Hunzowie z krainy Hunzy. Ci ostatni spożywają bardzo dużo moreli (w surowej oraz suszonej postaci, zawierają mnóstwo wapnia), pestek moreli (tzw. gorzkich migdałów zawierających B 17 – amigdalinę nazywaną lekiem na raka) i oleju tłoczonego z nich na zimno. Co prawda FDA (Food and Drug Administration) zaleca spożycie tylko dwóch pestek dziennie. Niezależne badania potwierdzają jednak, że amigdalina w nich zawarta atakuje tylko komórki rakowe (w formie cyjanku), w zdrowych zamienia się w glukozę…

batony energetyczne
300 g migdałów namoczonych na noc
garstka gorzkich pestek moreli
pół szklanki wiórków kokosowych najlepiej zmielonych w młynku do kawy
szczypta kamiennej soli
300 g niesiarkowanych rodzynek
100 g upieczonych w piekarniku na złoty kolor migdałów (temp. 200 st., około 10 min.)

Migdały, pestki, wiórki kokosowe i sól, miksujemy w robocie kuchennym na proszek. Dodajemy suszone owoce i miksujemy dalej aż uzyskamy klejącą masę. Upieczone migdały miksujemy chwilę tak aby trochę je poszatkować. Dodajemy migdały do masy. Formujemy z niej placek grubości 1 cm i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu kroimy na prostokątne batony, które stanowią skoncentrowane źródło energii i białka. Doskonale sprawdzają się w trakcie intensywnego treningu.

12 komentarzy

  1. Podobnie jak w przypadku ziemniaków w skórce jest najwięcej wartości, więc jej nie zdejmujemy :)

  2. Jakiego blendera używacie? Robiąc szarlotkę z Waszego wesela prawie ugotowałam swój:(

  3. Mój blender się zepsuł na tej szarlotce. Dubluję pytanie. Jaki blender do nasion i suszonych owoców najlepszy?? Pozdrawiam

  4. @Agnieszka – pestek można nie używać. Blender do soków sie raczej nie nadaje. Używamy starego robota kuchennego :)

  5. Witam,
    Czy zamiast piec migdały, to można je prażyć na suchej patelni ?. Uzyskam oczekiwany efekt, jaki chciałeś osiągnąć Maćku ?.

    Pozdrawiam,
    Robert

  6. Można je podprażyć na suchej patelni ale podpieczenie w piekarniku pomaga wydobyć z nich maksimum aromatu :)

  7. Jakiś pomysł na zastąpienie wiórków kokosowych? Powinnam, niestety, unikać ich ze względu na nietolerancję. Oczywiście, czasem oszukuję :-) Ale przy zdrowych batonach…, czy ja wiem?

  8. Można ich w ogóle nie dodawać i zwiększyć trochę ilość migdałów :)

  9. można nawet do tygodnia (albo nawet dłużej, w sumie nie wiem, bo zbyt szybko znikają ;), najlepiej w zamkniętym pojemniku w lodówce… miłego dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 14 =