Ciasto z kremem z papryki i orzechów włoskich!

Dziś przepis, który pomoże Wam (nam już pomógł) przekroczyć granice kulinarnego komfortu. Do momentu, kiedy wpadliśmy wspólnie na pomysł tego ciasta, nie jadłem papryki w wersji deserowej. Okazało się, że z dodatkiem kardamonu, orzechów włoskich, ksylitolu i karmelowego syropu klonowego tworzy doskonały, jesienny krem. Do tego spód z migdałów i prażonych płatków owsianych oraz gorzka „posypka” z mielonej kawy… Dodam, że ciasto idealnie komponuje się z kawą po turecku parzoną z zielonym kardamonem i cynamonem… Polecamy :)

Ciasto z czerwonej papryki, kardamonu i kawy

spód:
1 łyżka oleju kokosowego (virgin)
100 g płatków owsianych
100 g migdałów
100 g niesiarkowanych rodzynek
szczypta nierafinowanej soli
mus:
1 łyżka oleju kokosowego (virgin)
400 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
150 g orzechów włoskich
100 g ksylitolu
1 – 2 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
mielona kawa do posypania
orzechy włoskie do przybrania

Przygotowujemy spód: na oleju kokosowym prażymy na złoty kolor płatki owsiane. Często je mieszamy i uważamy, aby ich nie przypalić. Do robota kuchennego z metalowym ostrzem wsypujemy uprażone płatki, migały, rodzynki i sól. Całość miksujemy na dość drobny granulat, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Masę wysypujemy do tortownicy o średnicy około 21 cm. Formujemy z niej równą warstwę i ubijamy (np. tłuczkiem do ziemniaków) tak aby powstał równy spód ciasta. Wykładamy na niego masę z papryki i orzechów. Wyrównujemy ją i oprószamy warstwą mielonej kawy. Ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy je udekorować orzechami włoskimi.
Przygotowujemy masę: w garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Wkładamy do niego paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Następnie miksujemy na jednolity krem z pozostałymi składnikami masy (bez kawy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − dwanaście =