Brokuł w oczekiwaniu na … wiosnę :)

Już się z Jasiem trochę oswoiliśmy, poznaliśmy. Szczególnie ja, bo Maciek jest „przećwiczony w boju” z dwiema córkami. Wracamy więc do gry… Zmęczeni kaprysami marca, zatęskniliśmy za zielenią oraz wiosną. Co zrobić, kiedy na bazarach i w sklepach dopiero zaczynają pojawiać się mocno pryskane nowalijki, a my mamy potrzebę zjedzenia czegoś zielonego? Jedną z odpowiedzi jest … awokado. Od porodu zjadam minimum jedno dziennie. Sałata z awokado, kanapki z awokado, dosy z awokado. Mój jadłospis kręci się wokół tego owocu. Nic dziwnego. Przez Azteków awokado było nazywane „masłem bogów”. Ten najbardziej kaloryczny owoc jest doskonałym źródłem lekkostrawnego tłuszczu, zapewniającego sprężystość skórze. Nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne w diecie kobiet. Gdy jest ich zbyt mało, może dojść do niedoboru  estrogenów. Awokado ma sporo witamin: C, B, E i A, antyoksydantów oraz kwasu foliowego. Idealnie wypełnia braki, które powstały w moim organizmie w trakcie porodu! Kolejną zieloną alternatywą jest … brokuł. To kopalnia składników odżywczych wśród których najważniejsze są: wapń, magnez, potas, kwas foliowy i witamina C. Brokuły chronią przed rakiem, wrzodami żołądka i anemia. Lista ich zasług jest długa. Przede wszystkim jednak świetnie smakują (jeśli nie są rozgotowane na papkę i przesolone). Dodam, że i ja i Jaś czujemy się po nich dobrze. Dziś przepis na szybki (10-minutowy) stir – fry z brokuła, imbiru i gomasio (soli sezamowej).

Uwaga: gomasio pomaga odkwasić organizm i dostarcza cennych minerałów. Według makrobiotyki wzmacnia działanie wszystkich organów. Ponad to wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, stymuluje metabolizm, wzmacnia układ nerwowy, przywraca równowagę alkaliczną we krwi i reguluje florę bakteryjną jelit. To również dobra metoda na ograniczenie ilości spożywanej soli. Choć jej ilość użyta do przygotowania gomasio jest niewielka, smak słony jest wyraźnie wyczuwalny.
Jak przygotować gomasio?
1 szklanka sezamu
czubata łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, niejodowanej
Na suchej patelni prażymy sezam z solą na złoty kolor. Uważamy aby go nie przypalić. Zaraz po uprażeniu przesypujemy do miski. Czekamy aż ostygnie. Mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Przesypujemy do szczelnie zakręcanego słoika.

Szybki stir – fry z brokuła i gomasio
4 łyżki oleju ryżowego
1 drobno poszatkowana, czerwona papryczka chilli
drobno poszatkowany kawałek imbiru wielkości kciuka
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy
1 brokuł pokrojony na różyczki (każdą, większą różyczkę przecinamy wzdłuż na ćwiartki)
1/4 szklanki sosu sojowego
1/5 szklanki octu ryżowego
1 łyżeczka słodu jęczmiennego lub ryżowego
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
2 łyżki gomasio
czerwone chilli pokrojone w plasterki do przybrania

Dania typu stir-fry najlepiej przygotować na wok’u lub dużej, głębokiej patelni. Na bardzo rozgrzanego wok’a wlewamy olej i wsypujemy mieszankę imbiru, czosnku / asafetydy. Po chwili dodajemy brokuły. Obsmażamy je na maksymalnym ogniu przez około 4 minuty. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy oraz słód. Cały czas mieszając obsmażamy przez następną minutę. Dodajemy wodę wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Czekamy aż sos się zagotuje. Dodajemy gomasio i zestawiamy z ognia. Przed podaniem posypujemy chilli. Stir – fry świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym/sojowym.

 

 

9 komentarzy

  1. Kupilam wczoraj Wasze ksiazki Detoks + Swojsko. Bardzo fajnie sie czyta i gotuje. Dziekuje i pozdrawiam.

  2. A czy Panstwo nie dodaja smaku slodkiego? Uwielbiam takie dania, czuc ostry, slony i kwasny, brakowalo mi nutki slodyczy- wiec na talerzu wmieszalam lyzeczke miodu. Dzieki za przepis, szczegolnie podobala mi sie tekstura sosu. Pozdrawiam

  3. Dziwne, kiedy wczoraj przygotowywalam to danie nie zauwazylam slodu w przepisie… Teraz wszystko gra -a ja nadal mam ochote na takie jedzonko..

  4. Brakowało mi słodkiego smaku , zbyt kwaśne, raczej nie powtórzę, ponieważ znam smaczniejsze dania tego typu.

  5. Brak słodkiego smaku jest naszym przeoczeniem, już naprawiliśmy ten błąd kilka dni temu ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − 5 =