Od kilku dni nanosimy ostatnie poprawki do „Swojsko”. Praktycznie całymi dniami (z przerwami na posiłki) siedzimy przed komputerem. W chwilach przemęczenia materiału Karola zagląda na Facebook’a. Ostatnio znalazła filmik pokazujący nowy rekord w nurkowaniu głębinowym ustanowiony przez Ahmeda Gabra, Egipcjanina. W ciągu kilkunastu minut udało mu się osiągnąć głębokość 332 m. Kiedy go oglądałem, zatęskniłem za Dahab. Za morzem, wiatrem, nurkowaniem. Póki co nie mamy możliwości wyjazdu. Jedynym sposobem, aby choć na moment przenieść się na Synaj jest gotowanie. Dziś na obiad przygotowałem więc prawdziwe fusion. Sałatę z azjatyckim tofu i egipską przyprawą baharat (przepis znajdziecie na blogu, w kategorii przyprawy). W 35 minut podsmażyłem paprykę i tofu, zrobiłem dressing, umysłem sałatę i upiekłem ziemniaki (doskonale się z nią komponują)…
Baharat tofu z sałatą
opakowanie karbowanej sałaty
pół ogórka pokrojonego w plastry
2 łyżki oliwy
3 papryki pokrojone w paski
łyżka oliwy
kostka tofu pokrojonego w kostkę
3 łyżki sosu sojowego (jeśli ma być to przepis w 100% bezglutenowy trzeba zwrócić uwagę na skład sosu sojowego)
łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy
łyżeczka przyprawy baharat
dressing:
4 łyżki octu balsamicznego
czubata łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy
Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie (na patelni, pod pokrywką i na dużym gazie) około 10 minut. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i mieszamy tak aby się za bardzo nie przypaliła. W między czasie myjemy i osuszamy sałatę (najlepiej zrobić to w wirówce). Paprykę przekładamy do miseczki. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy tofu i podsmażamy około 3-4 minuty na złoty kolor. Dodajemy sos, słód i przyprawę baharat. Podsmażamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z gazu. Sałatę mieszamy z papryką, ogórkiem i tofu. Podajemy polane dressingiem. Dressing: ocet balsamiczny mieszamy z musztardą i miodem. Dodajemy oliwę cały czas mieszając, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Przepis bardzo ciekawy. Mozna prosic o recept na ta mieszanke przypraw…
Proszę :)
https://medytujemy.pl/cukinia-z-przyprawa-baharat/