Ajurweda – poznaj moc indyjskiej masali odc. 2

Plantacje pieprzu, goździków i herbaty w Ponmudi w Kerali. Następnie największy i najstarszy bazar w Bangalore. Zapach świeżych liści curry i przypraw dosłownie przyprawiał nas o zawrót głowy. Korzystając z nich przygotowaliśmy następnie jedno z najbardziej znanych wegetariańskich dań z południa Indii – avial. Te aromatyczne curry z wiórków kokosowych i warzyw bez problemu można przyrządzić w Polsce z ogólnie dostępnych składników. A efekt? Możecie go ocenić sami….

ps. Ponownie dziękujemy Jarkowi Tokarskiemu, Ananda Lakshmi Ayurveda Retreat i Międzynarodowemu Centrum Fundacji Art of Living w Bangalore.

Ajurweda – poznaj moc indyjskiej masali odc. 2


Avial

2 – 3 łyżki oleju kokosowego (najlepiej zimnotłoczonego)
1/2 łyżeczki ziarenek czarnej gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
5 – 6 listków curry (mogą być suszone; opcjonalnie)
2 drobno poszatkowane szalotki
150 g marchewki pokrojonej w plasterki
100 g ziemniaków
150 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki (opcjonalnie)
350 – 400 ml wody
200 g cukinii pokrojonej w kostkę
150 ogórka pokrojonego w kostkę
1/3 łyżeczki kurkumy
pasta kokosowa:
około 50 ml wody
30 g wiórków kokosowych
1/3 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka kurkumy
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
2 drobno poszatkowane szalotki
1 łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
5 – 6 listków curry (mogą być suszone; opcjonalnie)
do podania:
1 łyżeczka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowego; opcjonalnie)
1/2 szklanki jogurtu dobrej jakości (bez mleka w proszku; opcjonalnie)
sok z cytryny do smaku
100 – 150 g ryżu Basmati ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Na oleju podsmażamy czarną gorczycę (opcjonalnie), aż zacznie strzelać i wydobędzie się aromat. Dodajemy kmin rzymski i podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Jeśli używamy liści curry dodajemy je w tym momencie i podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy marchewkę, ziemniaki i fasolkę (opcjonalnie). Podsmażamy chwilę i wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą miękkie. Dodajemy cukinię, ogórek i kurkumę. Dodajemy pastę kokosową, którą przygotowujemy w między czasie: wszystkie składniki miksujemy w młynku do kawy do przystawce do ręcznego blendera na w miarę jednolitą pastę. Do gotowego curry możemy dodać łyżeczkę masła sklarowanego i jogurt. Przed podaniem doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z ryżem Basmati.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 + pięć =