Surowy sernik z nerkowców

Na Śląsku skąd pochodzę nie ma tradycji pieczenia wielkanocnych mazurków. Obok drożdżowej babki, na naszym stole stał zawsze sernik (domowy, pieczony przez moją babcię). W tym roku pierwszy raz spędzam święta w Warszawie, z Maćkiem. Babki nie będzie (bo jest z glutenem i drożdżami), ale sernika na pewno nie zabraknie. Poniżej przepis na mój ukochany (autorstwa Maćka) – surowy i cytrynowy. Wesołych Świąt!

Jesienią i zimą polecam sernik cytrynowy. Wiosną i latem przygotowuję natomiast wersję z owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzają się maliny, truskawki czy jagody. Można je dodać do masy lub/i ozdobić nimi sernik. 

8 porcji
surowy sernik cytrynowy
200 g słonecznika
200 g rodzynek
300 g nerkowców namoczonych przez noc
4 łyżki stopionego oleju kokosowego
sok z 1,5 cytryny
skórka z 1 cytryny
syrop z agawy, miód lub słód jęczmienny

Mielemy w blenderze pestki słonecznika i po chwili dodajemy rodzynki. Całość miksujemy dalej, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Formę do tortownicy smarujemy odrobiną oleju i wyklejamy spód masą słonecznikowo – rodzynkową. Nerkowce miksujemy z olejem kokosowym, dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Na spodzie wykładamy masę „serową”. Schładzamy min. 1 – 1,5 h w lodówce.

 

17 komentarzy

  1. Dokładnie tak. Dodam, że taką „masę serową” można podawać też w wersji słonej – bez oleju kokosowego z dodatkiem ziół lub jako twarożek z rzodkiewką :) Przepis na wiosenny twarożek wkrótce :)

  2. Witam, dzisiaj kupiłam Waszą książkę o zmaganiach Karoliny. Skusiły mnie smacznie wygłądające dania wegetariańskie, osadzone w polskich realiach. Kilkanaście lat mojego życia obywam się bez mięsa, a od czerwca ubiegłego roku moje życie jest gluten free, ze względów
    zdrowotnych, nie modowych. Bardzo się cieszę, że na Was trafiłam. Świetny pomysł na książkę i życie :). Będę z niecierpliwością wypatrywać przepisów gluen free, również w wersji raw
    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

  3. A czy jest może jakiś zamiennik dla oleju kokosowego ( może być nie dla vege)? nie przepadam za kokosem, a zauważyłam że jest popularny w przepisach vege…
    Pozdrawiam serdecznie

  4. I¡¦ve learn a few good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to create one of these fantastic informative website.

  5. Pani Aneto nigdy tego nie robiłem ale proszę spróbować: nierafinowany olej palmowy lub roztopione masło sklarowane lub ewentualnie masło :)

  6. wczoraj zrobiłam Wasz ,,sernik” z orzechów nerkowca. Dzisiaj serwowałam go z okazji urodzin i muszę powiedzieć, że zrobił furorę. Recepturę zdradziłam dopiero po skonsumowaniu całości i ochów i achów nie było końca. W wzwiązku z tym, że nie miałam nic do dekoracji ciasta to zrobiłam szybki mus z jednej słodkiej pomarańczy z sokiem z całej cytryny i łyżeczką agaru, co jeszcze podkreślło kremowo cytrynowy smak serniczka.
    Kolejne na warsztat pójdzie ciasto figowe :-)
    pozdrawiam serdecznie Magda

  7. Super :) pomysł na pomarańczowo – cytrynową galaretkę z agaru bardzo trafiony – podkreśliła tylko cytrusową nutę sernika… Proszę dać znać jak ciasto figowe?

  8. jaką konsystencję ma ta masa ? czy schodzenie spowoduje że sernik będzie twardy ? Pytam bo już kiedyś robiłam podobne ciasto, ale wtedy spód z lodówki był dość twardy a masa serowa niezwarta dzieci tego nie chciały jeść

  9. Doświadczenie z moimi córkami jest takie, że chętniej jedzą sernik z sera niż z nerkowców. Nawet na surowym spodzie ;) A masa ma być dość gęsta. Zgęstnieje jeszcze w lodówce. Spód wyciągnie z niej część wilgoci:) Powodzenia…

  10. Jaki dokładnie miod Pan używa chodzi mi o firme i rodzaj. Bo widzę ze jest fajnie kremowy. Proszę o odp. Z góry dziękuję 😊
    Ps chodzi o miod z czarną etykieta ???

  11. Kupujemy różne miody z pasiek, więc nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi… ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + twenty =