Surowe ciasto z musem z mango na Synaju i na www.wyborcza.pl…

To już drugie urodziny z rzędu, które spędzałam na słonecznym Synaju. W zeszłym roku w nieco innym „zestawieniu” – z tatą i Maćkiem, na dodatek głównie pod wodą. W tym roku obudził mnie zapach kawy z kardamonem o 7 rano i głos 3-letniego Julka: „Ciocia Kalolyna ma dziś urodziny”. Po czym zabrzmiało huczne „Sto lat” i rozpoczęliśmy uroczyste śniadanie – niespodziankę – zaplanowane i przygotowane przez naszych przyjaciół. Mój mąż również przyrządził dla mnie prezent – surowe ciasto z musem z mango i nasionami chia. Po te ostatnie musiał pędzić przez całe Dahab na rozwalonym rowerze… A efekt? Zobaczcie sami.
Uwaga: truskawki na Synaju były wyjątkowo słabe, więc posypaliśmy ciasto wiórkami kokosa i zestami z limonki. Nasze polskie i sezonowe są obłędne, więc można wykorzystać je również do dekoracji… Bardzo dobrze komponują się z mango.
Instrukcja obsługi dziś na www.wyborcza.pl, a od jutra „Karolina odNOWA” i ciasto z mango na naszym videoblogu. Link do wyborczej.pl znajdziesz tutaj

Surowe ciasto z mango i nasion chia
spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli nierafinowanej
masa:
2 dojrzałe mango
2 dojrzałe banany
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
pół szklanki nasion chia
wiórki kokosowe do posypania
skórka z limonki do posypania
świeże, sezonowe truskawki pokrojone w ćwiartki do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowujemy spód: pestki słonecznika mielemy na drobny granulat w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i sól. Całość mielemy do uzyskania konsystencji kruszonki. Wyklejamy nią spód tortownicy (najlepiej spód wyłożyć warstwą papieru do pieczenia). Wyrównujemy spód (najlepiej tłuczkiem do ziemniaków). Przygotowujemy masę: mango i banany mielemy (np. ręcznym blenderem) do uzyskania jednolitego musu. Dodajemy skórkę, sok z limonki i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na spód i wyrównujemy. Posypujemy wiórkami kokosowymi i skórką z limonki. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem małym nożem obkrawamy ciasto dookoła rantu, a następnie zdejmujemy pierścień tortownicy.

 

8 komentarzy

  1. Takie ciasto można zrobić ze wszystkich owoców tworzących gęsty mus… Nie można zrobić z takich, które zawierają zbyt dużo wody np. truskawki, jagody, brzoskwinie, nektarynki etc. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + 20 =