Surowa tarta ze „skromnym” musem z awokado

„Karolinko bądź skromna” albo „chwalą się osoby źle wychowane!” (w podtekście te bez poczucia własnej wartości) – słyszałam odkąd zaczęłam mówić. Niestety moja otwartość nie współgrała z savoir vivre mamy. „A mas sernicek?” – krzyczałam już przekraczając próg mieszkania ukochanej cioci we Wrocławiu. Mama robiła się czerwona, ciocia biegła ukroić kawałek ciasta… W szkole podstawowej pozwoliłam sobie wtłoczyć tę fałszywą skromność. Jakim niewyobrażalnym do przejścia procesem było dla mnie ćwiczenie polegające na wymienieniu 10 swoich mocnych stron na warsztatach Fundacji Art of Living. Zacięłam się. Zaczerwieniłam. Prawie popłakałam. O ileż łatwiej przyszło mi wymienić te 10 negatywnych.
Czym tak naprawdę są afirmacje? Powtarzanie: „zasługuje na wszystko co najlepsze”, „jestem piękna”, nie będzie działało jeśli w podświadomości wryty jest program: „nie powinnam”, „to nie wypada”, „nie jestem wystarczająco dobra”. Maciek został wychowany w podobny sposób. Obserwowanie jego niechęci do mówienia dobrze o sobie, do chwalenia się, pozwoliło zobaczyć, że mam dokładnie ten sam mechanizm. Dziś więc chwalę się :) Wymyśliłam przepis, sama (mój mąż go trochę podrasował i zrobił zdjęcia)! Składa się z moich ulubionych ostatnio składników: pestek słonecznika, suszonych pomidorów, awokado, pomidorów malinowych i oczywiście nasion chia. I wiecie co? Ta tarta jest pyszna :)

surowa tarta z musem z awokado i kolendry

spód:
200 g pestek słonecznika
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
masa:
3 awokado
natka kolendry z jednej doniczki lub taka sama ilość świeżej bazylii
sok z limonki (w przypadku bazylii sok z cytryny)
sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki nasion chia
kilka cienkich plastrów pomidora malinowego

Pestki słonecznika mielemy w robocie kuchennym. Dodajemy resztę składników spodu i mielemy do uzyskania kleistego ciasta. Masa: Wszystkie składniki (poza pomidorami) miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Słonecznikowym ciastem wyklejamy formę do tarty. Formę wypełniamy masą z awokado. Na wierzch układamy plastry pomidorów. Podajemy schłodzone i skropione sokiem z limonki (w przypadku bazylii cytryny).

13 komentarzy

  1. po składnikach wierzę na słowo,że smaczne ;-). Spróbuję w najbliższym czasie na pewno :-).

  2. Ja robiłam wczoraj na tym spodzie tarte z soczewicą, pycha. Z awokado też zrobię :)

  3. Wygląda pysznie i pewnie tak też smakuje :)…Przepis zapisany na liście do zrobienia…. Jaką średnicę ma forma do tarty?

  4. nasiona chia wsypujemy do spodu czy do masy z awokado? bo jakoś nie zrozumiałam;-)

  5. Składniki na masę miksujemy oprócz pomidorów,później dodajemy nasiona chia, mieszamy a co z pomidorami?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − cztery =