Słoneczny, szafranowy „sernik” z rabarbarem

(…) Szafran jest niezwykle skutecznym, lecz drogim środkiem odżywiającym krew oraz pobudzającym krążenie i żeński układ rozrodczy, jak również ogólnie metabolizm. Jest jednym z najlepszych ziół łagodzących pitta oraz regulujących funkcjonowanie śledziony i wątroby. Uznawany jest za najlepszy środek pobudzający i afrodyzjak, zwłaszcza dla kobiet (…) – pisze David Fravley i Vasant Lad w cudownej „Jodze ziół”. Szafran łączy w sobie trzy smaki: słodki, ostry i gorzki. Wychładza, więc idealnie wpisuje się w wiosenne i letnie menu. Co ciekawe z punktu widzenia alchemii jest rośliną, której patronuje… słońce. Dlatego szafran pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Rozjaśnia umysł i rozświetla myśli. Połączony z kremowymi nerkowcami, tofu i kwaskowatym rabarbarem smakuje „hipnotyzująco”. Szczególnie jeśli podstawą „sernika” jest słodki spód z siemienia lnianego, migdałów, oleju kokosowego i rodzynek…

Szafranowy „sernik” z rabarbarem

spód:
100 g złotego siemienia lnianego
50 g niesiarkowanych rodzynek
30 g migdałów
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
masa „serowa”:
200 g nerkowców
100 ml mleka owsianego
300 g naturalnego tofu
50 g zimnotłoczonego oleju kokosowego
50 ml syropu klonowego
sok z 1/2 cytryny
2 szczypty szafranu rozpuszczonego w 1 łyżce wody
1 szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
mus z rabarbaru:
350 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
100 ml wody
4 łyżki syropu klonowego

Przygotowujemy spód: siemię lniane mielimy na proszek. Dodajemy rodzynki i mielimy, aż z masy utworzy się jednolity proszek. Dodajemy migdały i mielimy, aż migdały utworzą dość drobny granulat. Dodajemy sól i olej kokosowy. Mielimy jeszcze chwilę, aż masa zacznie się kleić. Masą wykładamy spód małej tortownicy (najlepiej o średnicy około 18 cm). Ugniatamy go ręcznie i wyrównujemy. Na spód wykładamy masę serową i wygładzamy ją. Sernik wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki. Podajemy z musem rabarbarowym. Przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy mus rabarbarowy: rabarbar z wodą i syropem klonowym dusimy, aż będzie miękki i rozpadający się. Tak przygotowany rabarbar miksujemy na jednolity mus.

4 komentarzy

  1. Robiłam kiedyś sernik bazujący głównie na namoczonych nerkowcach. Niestety nie był dobry. muszę wypróbować Wasz przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × four =