Orkiszowa szarlotka z wanilią i cynamonem…

Są takie momenty w życiu, kiedy trzeba się trochę napisać, nagadać i naopowiadać. Słowem zrobić dłuższy wstęp. Są również takie chwile, gdy słowa stają się zbędne. To jedna z nich… Kochani przed Wami  orkiszowa, bezjajeczna i bezcukrowa szarlotka. Mam spore doświadczenie z tym ciastem (jest jednym z moich ukochanych). Z całą odpowiedzialnością mogę więc powiedzieć, że ta upieczona przez mojego męża jest najlepszą jaką do tego momentu jadłam…

Orkiszowa szarlotka

ciasto:
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału (dobrze zmielonej)
50 g ksylitolu
200 g dobrej jakości masła (w składzie powinna być tylko śmietanka)
30 g syropu klonowego
szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
jabłka:
1 kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na mniejsze kawałki kwaśnych jabłek (najlepsza jest szara reneta lub antonówka)
1 laska cynamonu cejlońskiego
ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
1/2 szklanki syropu klonowego
do posypania:
zmielony cynamon cejloński

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki mieszamy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub siekamy nożem na stolnicy. Ciasta nie wyrabiamy tylko mieszamy/siekamy dotąd, aż składniki się połączą. Ciasto zwijamy w folię i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Kiedy ciasto się chłodzi wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy około 21 cm. Po schłodzeniu odcinamy 2/3 ciasta. Z tej ilości formujemy spód szarlotki (ciasto ugniatamy na wyłożonej papierem tortownicy). Spód możemy dodatkowo 20 minut schłodzić w lodówce. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem i pieczemy na złoty kolor (uważamy, aby go nie przypalić). Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy. W między czasie przygotowujemy jabłka: jabłka dusimy z pozostałymi składnikami, aż utworzy się mus. Jeśli jabłka mają dużo soku dusimy je bez przykrycia. Wyciągamy laskę cynamonu. Mus wykładamy na podpieczony spód. Mus posypujemy warstwą cynamonu cejlońskiego. Wyciągamy pozostałą część ciasta z lodówki. Ścieramy je na wierzch szarlotki (na tarce o grubych oczkach). Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem. Pieczemy około 20 – 30 minut, aż szarlotka będzie przypieczona i złocista. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + six =