Odstresowanie w „Pytaniu na śniadanie”…

Tryptofan, melatonina, magnez, węglowodany złożone, witaminy z grupy B, cynk i „walcząca piątka”, czyli to czego nam potrzeba aby lepiej radzić sobie ze stresem. Dziś o tym wszystkim rozmawialiśmy w „Pytaniu na śniadanie”. Przepis na domowy krem orzechowo – czekoladowy (z magnezem i antyoksydantami z surowego kakao oraz selenem z orzechów brazylijskich) poniżej. Link do video znajdziesz tutaj

Domowy krem orzechowo – czekoladowy
100 g orzechów brazylijskich lub laskowych, włoskich etc.
100 g melasy buraczanej
30 g oleju kokosowego
3 łyżki kakao (najlepiej surowego)
1/4 szklanki mleka sojowego

Orzechy brazylijskie mielemy na jednolitą masę w małym blenderze lub robocie kuchennym. Dodajemy resztę składników i mielemy do uzyskania jednolitego kremu. Krem doskonale smakuje z pieczywem lub jako dodatek do naleśników, placuszków czy ciasteczek.

11 komentarzy

  1. Można np. innym mlekiem roślinnym np. owsianym, ryżowym etc. Nie bardzo, bo namoczone po zmieleniu przypominają w konsystencji serek, a nie tłustą emulsję…

  2. Jeśli mam ręczny blender, czy mogę dzień wcześniej orzechy brazylijskie zalać mlekiem z przepisu, aby maszyna mi przetrwała?

  3. Orzechy brazylijskie są miękkie i nie powinny zepsuć maszyny. Kiedy orzechy są namoczone i później zmielone to wychodzi twarożek…

  4. Po prostu pyszne. Orzechy drobno pokroiłam i połączone wszystkie składniki ręcznym blenderem.

  5. słodem ryżowym, syropem z agawy błękitnej najlepiej (takim nierafinowanym) lub płynnym, naturalnym miodem. Trzeba odpowiednio dostosować poziom słodyczy, bo słód ryżowy jest mało słodki, a miód bardzo… :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 3 =