Obłędne tofu z koperkową charmoulą…

Dziś przykład niecodziennego fusion. Mamy marokańską pastę, ale przyrządzoną z naszego swojskiego koperku. Do tego japoński sos sojowy i tofu. Charmouli oryginalnie nie przygotowuje się z koperku. Dodaje  się ją m.in. do marynowania ryb. Okazuje się, że genialnie smakuje podana na plastrach smażonego tofu. Raczyliśmy się nim na działce z moimi córkami i rodzicami. Wszyscy (poza Jagodą) byli zachwyceni…
(…) Jak potwierdzają specjaliści koperek ma wyjątkowe właściwości wspomagające nie tylko trawienie (działa również rozkurczowo), ale też sen. Zawarte w nim drogocenne olejki eteryczne bogate w flawonoidy i witaminy z grupy B pobudzają wydzielanie enzymów i hormonów, które oddziałują na nas uspokajająco i … hipnotycznie. Jest zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę. Obecne w nim substancje czynne przeciwdziałają infekcjom (a tym samym wspierają naszą odporność) i pomagają wyregulować cykl menstruacyjny u kobiet. Koperek (podobnie jak koper włoski) wspiera również laktację. Ponad to działa moczopędnie. Ta jego cecha wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Ponad to przeciwdziała wymiotom i czkawce. Przy zapaleniu oskrzeli pomaga uwolnić się od zalegającej w nich wydzieliny. Jest skuteczny także w przypadku innych schorzeń dróg oddechowych. (…) – piszemy w „Przyprawy, które leczą” (premiera już za 2 tygodnie). W książce znajdziecie też więcej tipów na temat tego mam wrażenie niedocenianego współcześnie ziela…

porcja dla 2 – 4 osób, trudność: łatwe, cza przygotowania: około 20 – 25 minut

Smażone tofu z koperkową charmoulą

charmoula:
1 duży poszatkowany pęczek koperku
1 mały poszatkowany pęczek kolendry lub listki kolendry z 1 doniczki
1 – 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny (najlepiej ekologicznej)
sok z 1/2 cytryny
1/2 – 1 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki w proszku
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni i utartego w moździerzu lub zmielonego w młynku do kawy kminu rzymskiego
smażone tofu:
2 – 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
200 – 250 g naturalnego tofu pokrojonego w 0.5 cm plastry
2 – 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków)

Przygotowujemy charmoulę: wszystkie składniki bardzo dokładnie szatkujemy lub miksujemy na gruboziarnistą pastę. Smażymy tofu. W tym celu na oliwie podsmażamy z obu stron na złoty kolor plastry tofu. Kiedy będą przyrumienione podlewamy je sosem sojowym. Odparowujemy go chwilę, tak aby pokrył dokładnie wszystkie plastry tofu. Na tak przygotowane plastry tofu nakładamy po około 1 łyżeczce charmouli. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + szesnaście =