Na Temat dyni i … „Swojsko”

W dzisiejszym Na Temat o dyni, ale też o „Swojsko” :) Plus trzy przepisy. Link do materiału znajdziecie tutaj …

(…) Jesień nie musi być okresem pozbawionym witamin i kolorów na talerzu. Listopad jest wielkim festiwalem warzyw korzeniowych i dyni. O tym, że można ją przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono i nie musi być tylko halloweenową ozdobą, opowiadają Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy najnowszej książki „Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków”.

Dynia w wielu kuchniach zajmuje ważne miejsce. Niestety u nas jest traktowana bardziej jako dekoracja niż warzywo. Od kilku lat przyrządzam z niej zupę – krem z imbirem (nie ma bardziej rozgrzewającej i pożywnej zupy na jesień i zimę!) i wykorzystuję ją w mojej ulubionej sałacie z zimowych warzyw (buraka, pietruszki, selera, marchewki, i oczywiście – dyni) lub zapiekance z pęczaka z fetą i zieloną pietruszką (…)

Uwaga: dynia posiada niską wartość energetyczną, natomiast bardzo wysoką wartość odżywczą. Bogata jest w witaminę A (beta karoten), B1, B2, B6,PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu.
Z kolei jak pisaliśmy w „Karolinie na detoksie” czerwona papryka ma bardzo dużo witaminy C (nawet do 400 mg na 100 gram). Zawiera też takie minerały jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy A, B, E i P, białko roślinne, kwasy foliowy, nikotynowy, jabłkowy, cytrynowy i winowy, a także rutynę oraz substancje bakteriobójcze. Papryka pomaga w zwalczaniu astmy, przeziębień, anginy, ma korzystne działanie w leczeniu miażdżycy i przeciwdziała zaćmie.

Sałata z pieczoną dynią i pestkami dyni
300 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
2 łyżki oliwy
łyżka słodu ryżowego lub syropu z agawy
2 szczypty ostrej papryki w proszku
2 szczypty soli kamiennej lub morskiej
dressing porzeczkowy:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki dobrej jakości dżemu porzeczkowego lub galaretki porzeczkowej
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy
opakowanie mieszanki sałat
garść uprażonych pestek dyni (dobrej jakości ekologiczne pestki dyni dostępne m.in. tutaj)

Dynię wkładamy do miski i dokładnie obtaczamy w oliwie, słodzie, papryce i soli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. z termoobiegiem około 20 minut (aż się zarumieni i będzie miękka). Przygotowujemy sos. Ocet balsamiczny dokładnie mieszamy z dżemem porzeczkowym i musztardą. Cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas mieszając Upieczoną dynię układamy na liściach sałaty, skrapiamy dressingiem i posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć − 3 =