Laddu, czyli bezglutenowa „tarta” z czekoladą bez pieczenia

„Maciuś zabrałam blachę na jakieś surowe ciasto. Jutro są urodziny taty. Chciałabym dla niego zrobić jakąś słodką, zdrową niespodziankę” – powiedziała mama wczoraj w samochodzie. „To może zróbmy laddu z polewą czekoladową” – od razu dorzuciła Karola. Przypomniałem sobie, że 2 lata temu robiliśmy je na działce (pracując nad „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” cz. 2). W drodze kupiliśmy mąkę z ciecierzycy (jako jedyna nie wchłania, a odbija cząsteczki tłuszczu oraz ma sporo białka) oraz resztę potrzebnych dodatków. Co prawda najbardziej lubię przyrządzać laddu z brązowego, nierafinowanego cukru, który nie jest jednak korzystny dla naszego zdrowia (i często barwiony melasą). Dlatego przygotowałem równie smaczną, alternatywną wersję na ksylitolu i syropie klonowym/melasie buraczanej… Sto lat tato :)

Laddu z czekoladą i malinami

laddu:
100 g oleju kokosowego (może być rafinowany) lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
100 g mąki z ciecierzycy
szczypta nierafinowanej soli
50 g melasy buraczanej lub syropu klonowego
2 łyżki ksylitolu
polewa czekoladowa:
100 g melasy buraczanej lub innego wybranego słodu, melasy, syropu
20 g oleju kokosowego (może być rafinowany) lub masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
20 g kakao

Przygotowujemy laddu: tłuszcz i mąkę z ciecierzycy przekładamy do garnka. Dodajemy sól. Całość   prażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Cały czas mieszamy i uważamy, aby nie przypalić masy. Mąka z ciecierzycy w tym czasie powinna zmienić zapach na lekko orzechowy. Po tym czasie wlewamy melasę. Szybko i dokładnie mieszamy tak aby nie utworzyły się grudki. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Rozprowadzamy ją cienko tak, aby utworzyła równą warstwę. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową: wszystkie składniki przekładamy do małego garnuszka. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Po 2 – 3 od zagotowania masa polewa powinna osiągnąć odpowiednią konsystencję. Polewę czekoladową zdejmujemy z ognia i wylewamy na laddu. Rozprowadzamy ją tak, aby utworzyła się równa warstwa i przykryła całe laddu. Laddu z polewą czekoladową wkładamy jeszcze raz do lodówki na minimum 30 minut. 

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three × 4 =