Kryzys wartości… odżywczych i pikle :)

Dziś w weekendowym wydaniu gazeta.pl reportaż o tym jak jedzenie może odmienić nasze życie i jednocześnie przedsmak tego co już 23 października w „Swojsko” :) Zapraszamy do lektury (link do materiału znajdziesz tutaj)

” (…) – Wchodzę do rwącej rzeki. Nie walczę. Poddaję się. Płynę z prądem. Zawsze wyrzuca mnie w nieznanym, ale bezpiecznym miejscu – usłyszała Kasia na jednym z wykładów Osho. Podobnie jak Piotr i Przemek, bohaterowie „Swojsko”, książki o zdrowej i nowoczesnej polskiej kuchni, która właśnie pojawia się w księgarniach, skorzystała z tej wskazówki. Poznajcie ludzi, dla których jedzenie stało się jednym z impulsów do życiowej rewolucji.

Zdaniem Erica Eriksona, amerykańskiego psychoanalityka, kryzys to czynnik kształtujący osobowość. Ktoś, kto nigdy go nie zaznał, musi być nieszczęśliwym człowiekiem.

Przedawkowanie, poronienie, przepicie, zdrada czy porzucenie często prowadzą do depresji. Mogą się również stać początkiem życiowej przemiany i… spożywczego biznesu (…)”

Pikle wielowarzywne z białą gorczycą
zalewa:
500 ml octu jabłkowego
250 g cukru trzcinowego
3 łyżki gorczycy
4 – 5 listków laurowych
łyżeczka ziela angielskiego
łyżka pieprzu w ziarenkach
łyżeczka kurkumy
warzywa:
ostra i słodka zielona, czerwona oraz żółta papryka
ogórki gruntowe
cukinia

Składniki zalewy podgrzewamy w garnku, aż cukier się rozpuści, a ocet zagotuje. Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy warzywa i wlewamy zalewę. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po czym wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Pikle można też pasteryzować lub przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fifteen − seven =