Kremowa pomidorowa z kiełkami, czyli pomysł na ekspresowy, weekendowy lunch :)

(…) „Kochani uda Wam się przygotować lunche w 15 minut?” – zapytała nas Magda, nasz wydawca nim przystąpiliśmy do pracy nad książką. „15 minut?! Nie…” – odpowiedziałem przerażony. Ustaliliśmy maksymalny czas na pół godziny (maksymalnie 35 minut). Kiedy wróciłem do domu, zacząłem mieć wątpliwości. Pojawił się niepokój. „Karola próbuję wymyślić jakieś dania w 30 minut i dosłownie nic nie przychodzi mi do głowy!” – powiedziałem przejęty. Następnego dnia kiedy przystąpiliśmy do pracy, coś się odblokowało. „Karola zróbmy ‚tuna’ pasta z selerem i pyzy jaglane ze skwarkami z tofu, dal z dynią. Mam jeszcze pomysł na…” – mówiłem tak szybko, że moja żona nie nadążała notować. Okazało się (jak to zwykle bywa), że „strach ma wielkie oczy”. Na dodatek w kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią nastawienie oraz odpowiedniego przygotowania. (…) – pisze Maciek w „Superlunchach”, naszej najnowszej książce, która kilka dni temu pojawiła się na rynku. W kuchni, podobnie jak w życiu, niektóre dania wymagają odpowiedniego przygotowania, inne dzieją się spontanicznie. Wystarczy 25 minut, rozmaryn, passata pomidorowa (bez kwasku cytrynowego), nerkowce, mleko owsiane i po brzegi wypełnione życiem kiełki. A efekt? Pisaliśmy już kilkakrotnie, że z pomidorową babci (mamy Maćka) żadna zupa nie może konkurować. Każda reguła ma jednak pewne wyjątki… Pięknego weekendu Kochani :)

porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 25 minut

Kremowa pomidorowa z kiełkami

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 mała gałązka rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 gałązka selera naciowego pokrojona w plasterki
100 ml wody
około 400 ml dobrej jakości passaty (bez kwasku cytrynowego; najlepiej ze szklanej butelki)
śmietanka z nerkowców:
50 g nerkowców
200 ml mleka owsianego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
świeżo mielony pieprz do smaku
grzanki:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 – 3 kromki dobrej jakości żytniego, orkiszowego lub bezglutenowego (gryczanego) pieczywa na zakwasie pokrojone w kostkę
kiełki na patelnię:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
50 g kiełków na patelnię
2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków m.in. glutaminianu sodu)

Na tłuszczu podsmażamy rozmaryn. Kiedy wydobędzie się aromat, dodajemy selera naciowego. Podsmażamy przez około 3 – 4 minuty. Wlewamy wodę i passatę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na małym ogniu. W między czasie przygotowujemy śmietankę z nerkowców: nerkowce z mlekiem owsianym miksujemy na jednolitą śmietankę. Wlewamy ją do gotującej się zupy. Dodajemy czosnek w proszku i pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 – 3 minuty. Zupę podajemy z grzankami i kiełkami na patelnię. W między czasie przygotowujemy grzanki: na tłuszczu podsmażamy kawałki chleba, aż będą przyrumienione i chrupiące. Zdejmujemy grzanki z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy na oliwie kiełki na patelnię około 30 s. Następnie podlewamy je sosem sojowym. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × jeden =