Ekspresowa pasta z sosem z awokado i zapowiedź „Chudnij w zgodzie ze swoją naturą”

Kochani dziś pierwszy przepis ze zbliżającej się dużymi krokami „Chudnij w zgodzie ze swoją naturą” (dostępna już na przedsprzedaży), naszej najnowszej książki, która na rynku ukaże się 14 maja. A w niej dieta skrojona do indywidualnych potrzeb i w 100% zgodna z zasadami ajurwedy. Często pytacie nas w mailach i na portalach społecznościowych, co zrobić, aby schudnąć? W nadchodzącej pozycji udzielamy obszernej odpowiedzi na to pytanie. W nadchodzącej pozycji udzielamy obszernej odpowiedzi na to pytanie. Dzielę się w niej nowymi fragmentami swojej historii. Opowiadamy o ziołach, zabiegach olejowych, medytacji, ale przede wszystkim o emocjach (w kontekście ajurwedy). W przyszłym tygodniu napiszemy więcej na temat książki, która stanowi kompendium wiedzy o ajurwedzie i odchudzaniu (powstała przy współpracy z Przemkiem Wardejnem, zaprzyjaźnionym konsultantem ajurwedyjskim). Dziś jeden z moich ulubionych, ekspresowych przepisów na pastą z sosem z awokado. W trakcie naszej ostatniej podróży do Indii tego olbrzymiego, wypełnionego kontrastami kraju zrodził się w mojej głowie pomysł na to danie. W samolocie oglądałam brytyjski program kulinarny, w którym prowadząca przygotowywała makaron z sosem… z awokado. Skorzystaliśmy z patentu, ale danie doprawiliśmy po swojemu… Pięknego weekendu Kochani :)

Ekspresowa pasta z sosem z awokado

około 200 g dobrej jakości makaronu np. orkiszowego lub z brązowego ryżu ugotowanego al dente w osolonej wodzie
sos z awokado:
1 duże, dojrzałe awokado
200 ml mleka owsianego
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego (najlepiej ekologicznego)
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
sok z cytryny do smaku
do podania:
2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu
posiekana natka pietruszki do smaku

Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany al dente makaron łączymy z sosem. Posypujemy sezamem i natką pietruszki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć − 4 =