Delikatna, ajurwedyjska kuracja oczyszczająca w Dzień Dobry TVN

To prawda, że nasz organizm oczyszcza się sam. Jednak m.in. nieodpowiednio dobrana do naszych potrzeb dieta, stres czy problemy z trawieniem, mogą zaburzyć ten proces. Z punktu widzenia Medycyny Wschodu, wiosna (i wczesna jesień) to najlepszy moment na delikatną kurację wspomagającą oczyszczanie. Pomaga ona podnieść nasz poziom energii, regeneruje ciało, przeciwdziała alergiom, reguluje wagę, większa odporność, poprawia trawienie, a tym samym wchłanianie składników odżywczych, oczyszcza umysł i pomaga w eliminacji skutków stresu. Często jednak popadamy w skrajności. Sięgamy po popularne, radykalne monodiety czy głodówki, zapominając o indywidualnych uwarunkowaniach i potrzebach organizmu. Coś co dla jednego jest lekarstwem, komuś innemu może bardzo zaszkodzić. Jak zatem wspomóc nasz organizm w procesie oczyszczania na wiosnę? Całość omówiliśmy wczoraj na antenie Dzień Dobry TVN (link znajdziesz tutaj). A oto najważniejsze informacje…

Przygotowanie i zakończenie delikatnej kuracji oczyszczającej
5 – 7 dni przed rozpoczęciem delikatnej kuracji oczyszczającej zastosuj następujące modyfikacje diety:

  • wyeliminuj wszystkie używki m.in. alkohol, papierosy
  • odstaw kawę i herbaty bogate w teinę – wyjątek może stanowić 1 – 2 filiżanki zielonej herbaty dziennie (najlepiej herbaty jaśminowej, która nie jest tak wychładzająca)
  • odstaw żywność wysoko przetworzoną, nabiał, biały, rafinowany cukier i mąkę pszenną
  • wyeliminuj z diety mięso, ryby i jajka
  • wyeliminuj z diety rafinowaną sól. Zastąp ją najlepiej dobrej jakości nierafinowaną jak kłodawska czy himalajska

Twoja dieta powinna się opierać na:

  • warzywach, roślinach strączkowych i owocach
  • węglowodanach złożonych m.in. kaszach, pełnoziarnistych zbożach
  • dobrej jakości tłuszczach m.in. oliwie z pierwszego tłoczenia, maśle sklarowanym, zimnotłoczonych olejach (rzepakowy, lniany lub z lnianki) dodawanych tuż przed podaniem posiłków i na zimno
  • dużej ilości (około 2 – 3 litrów dziennie) ciepłej wody np. z dodatkiem kilku plasterków imbiru i odrobiny soku z cytryny
  • ziołach – herbaty zawierające teinę możesz zastąpić ziołowymi np. czystkiem, pokrzywą
  • jeśli czujesz potrzebę jedzenia chleba zastąp pszenny chleb (nawet razowy) żytnim, gryczanym lub dobrej jakości orkiszowym na zakwasie

Co jeść po zakończeniu detoksu?
Twoje menu po detoksie powinno być przede wszystkim lekkostrawne. Od 5 do 7 dni po oczyszczaniu stosuj się do tych samych zasad, których przestrzegałeś przygotowując się do niego. Pamiętaj, że koniec oczyszczania jest najlepszym momentem na wprowadzenie trwałej, dobrej zmiany Twoich nawyków żywieniowych. Wystarczy odrobina uważności i determinacji. 

Kto nie powinien decydować się na kurację oczyszczającą?

  • kobiety w ciąży
  • matki karmiące
  • osoby przewlekle chore lub przyjmujące na stałe leki bez uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym (może on również pomóc wybrać najlepszą metodę wspomagającą oczyszczanie organizmu)

Delikatna, ajurwedyjska kuracja oczyszczająca (5 – 7 dni) – kitchari, czyli ajurwedyjskie „risotto” z ryżu i soczewicy ma za zadanie przywrócić harmonię w naszym organizmie. Kuracja, w której gra główną rolę, nadaje się nawet na zimniejsze wiosenne lub jesienne dni i praktycznie dla większości osób. Wyjątek stanowią osoby z natury  bardzo wychłodzone oraz mające problemy z trawieniem roślin strączkowych.
Na czym dokładnie polega? Każdy dzień zaczynamy od miski świeżych owoców. Mieszamy ze sobą maksymalnie 3 rodzaje owoców o podobnym smaku (nie jemy bardzo słodkich z bardzo kwaśnymi; dobrym połączeniem będą np. słodkie jabłka i gruszki). W trakcie kuracji nie jedz również suszonych owoców. Uwaga: jeśli rano jesz banany, wybieraj te ekologiczne. Jeśli cierpisz na przerost candidy, banany mogą jednak powodować u Ciebie zatwardzenie.
Na obiad i kolację zjadamy porcję (odpowiednią dla siebie) kitchari (przygotowujemy codziennie świeże). Oryginalnie tę jedną z najpopularniejszych potraw oczyszczających i odżywiających w Indiach, przygotowuje się z mung dalu i ryżu Basmati. Mung dal to nic innego jak obrana z zielonej łupinki fasolka mung. Fasolka mung zdaniem ajurwedy oczyszcza w szczególności krew i serce. Wykorzystywana jest nawet w przypadku zatrucia ołowiem lub pestycydami. Co pijemy w trakcie kuracji? Najlepiej duże ilości (nawet 2 – 3 litry dziennie) ciepłej wody. Do termosu z wodą można dodać kilka plasterków imbiru i odrobinę soku z cytryny.  

porcja dla 1 osoby na cały dzień

Kitchari

pół szklanki ryżu Basmati lub
pół szklanki fasolki mung lub mung dalu (obrana fasolka mung; dostępny w sklepach z żywnością orientalną) lub czerwonej/żółtej soczewicy
2 łyżki masła sklarowanego dobrej jakości (najlepiej domowej roboty)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy
1 średniej wielkości marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
woda
1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (np. kłodawskiej lub himajajskiej)
dobrej jakości masło sklarowane do podania

Ryż Basmati i mung dal/soczewicę/fasolkę mung dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Na tłuszczu podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy kurkumę. Po wsypaniu kurkumy od razu dodajemy resztę składników (za wyjątkiem ghee do podania). Zalewamy wrzącą wodą. Zaczynamy od podwójnej ilości. W trakcie gotowania dolewamy więcej wrzątku, tak aby soczewica/mung dal całkowicie się rozgotował, ale ziarenka ryżu pozostały w całości (jeśli używamy fasolki mung to nie rozgotuje się całkowicie, ale powinna być bardzo miękka). Konsystencja kitchari powinna być półpłynna (tak jak w risotto). Podajemy polane masłem sklarowanym. 


Zabieg płukania ust olejem
– To jeden z najbardziej znanych zabiegów ajurwedyjskich. Jak się okazuje znany jest również w naszym rodzimym ziołolecznictwie. Doktor Jadwiga Górnicka wielka orędownicza medycyny naturalnej już w okresie PRL-u zalecała płukanie ust zimno tłoczonym … olejem słonecznikowym. Zabieg ten pomaga nie tylko oczyścić krew, która obmywa jamę ustną, ale również wzmacnia, wybiela zęby i usuwa przykry zapach z ust. Jak go wykonać? Ważne, abyś przed zabiegiem oczyścił język specjalną ściągaczką do języka, łyżeczką lub zwykłą szczoteczką. Następnie umyj zęby. Weź łyk oleju. Następnie rozpocznij ssanie – przez 5 – 15 minut powinieneś przepłukać całą jamę ustną, a nawet zęby i gardło. Po zabiegu wypluj olej i przepłucz usta wodą. Jaki olej stosować? Ajurweda zaleca zimno tłoczony olej sezamowy (z nieprażonych ziaren sezamu) lub ewentualnie tłoczony na zimno (nierafinowany) słonecznikowy. Jednak jak przestrzega nestorka polskiego ziołolecznictwa na początku wykonywania tego zabiegu nasze samopoczucie może się pogorszyć (aby się później polepszyć). Na zakończenie warto jednak dodać, że jeśli jesteśmy przewlekle chorzy każdy tego typu zabieg warto zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym…


KATEGORIE: Blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

one × 2 =