Bezglutenowy tort Sachera…

Mączne ciasta przekładane kremami, dżemami, torty, serniki, makowce były największą radością mojego dzieciństwa. Moja mama przerażona patrzyła na ilości słodyczy, które zjadałam. W pewnym momencie ustaliła więc limit. Dwa kawałki ciasta na imprezę. Przerażona tą perspektywą zawarłam potajemny pakt z kuzynem. Ukrywałam się pod stołem i wysyłałam go po słodycze. Rodzicie niestety dość szybko zorientowali się, że Remek, chudy niejadek, coś kombinuje. Przyłapana na gorącym uczynku, zaczęłam wymyślać kolejne fortele… W szkole średniej, na studiach i w późniejszym okresie, mączne wypieki kojarzyły mi się z pustymi kaloriami. Faktycznie tak jest. Większość ciast, szczególnie tych z cukierni, to mieszanka tłuszczy trans (margaryna), białego cukru, jajek w proszku i białej mąki z dodatkiem barwników, stabilizatorów etc. Odkąd poznałam Maćka, całkowicie przestałam mieć na nie ochotę. Wydawało mi się, że nic nie przebije raw foodowych ciast, w których się zakochałam. W trakcie pracy nad „Swojsko”, okazało się jednak, że z mąki gryczanej można nie tylko zrobić bezglutenowe pierogi, upiec chleb czy podpłomyki. To również doskonała baza do słodkich wypieków. Naszym ostatnim odkryciem jest czekoladowy biszkopt, przekładany marmoladą (np. z moreli lub śliwek) i polewą czekoladową. We Wiedniu takie ciasto, ale w wersji jajecznej i glutenowej, nazywa się tortem Sachera. Nasza gryczana, wegańska wersja (z olejem kokosowym i ksylitolem) pod żadnym względem mu nie ustępuje. Na dodatek jest dużo lżejsza…

Uwaga: w przypadku tego przepisu można zrobić kilka wariacji. Zamiast oleju kokosowego użyć masła, a ksylitol zastąpić ciemnym cukrem Muscovado.

Wegański, bezglutenowy tort Sachera
1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
pół szklanki ksylitolu lub ciemnego cukru Muscovado
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
łyżka kakao
100 g stopionego oleju kokosowego lub pół kostki masła
2 duże lub 3 mniejsze banany
100 g gorzkiej czekolady
powidła morelowe lub śliwkowe
polewa czekoladowa:
1/4 szklanki syropu buraczanego
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 łyżki wody
wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Mąkę gryczaną mieszamy z ksylitolem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i kakao. Dodajemy stopiony olej kokosowy i łączymy go z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (miskę kładziemy na garnku z gotującą się wodą). Roztopioną czekoladę łączymy z masą gryczaną. Przekładamy ją na blachę posmarowaną olejem (na tę ilość ciasta dobrze sprawdza się mała tortownica). Pieczemy w temperaturze 190 st. bez termoobiegu około 20 minut uważając, aby się nie przypaliło. Ciasto ma być przypieczone, a patyczek po włożeniu do środka suchy. Po wystygnięciu ciasto przekrawamy wzdłuż. Jedną część smarujemy obficie powidłami. Nakładamy drugą część ciasta i smarujemy polewą. Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi. Polewa: wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku podgrzewając na małym gazie. Po chwili powinniśmy otrzymać polewę o jednolitej konsystencji.

 

4 komentarzy

  1. Wow!!
    Jest już pizza, ciastka, tort…
    Z niecierpliwością czekam na chleb i pierogi. Po cichu liczę na bigos wegetariański, mazurka wielkanocnego i babkę drożdżową. Czyli na potrawy świąteczne.
    A może podpowiecie również ciekawe, proste i smaczne potrawy na wykorzystanie mąki ryżowej (prócz placuszków z kokosem i śliwkami) i mąkę z ciecierzycy….

  2. Chleb, pierogi i bigos wegetariański w „Swojsko”, naszej nowej książce, która 23 października już na rynku :)

  3. Tym razem upiekłam z bananami. Wyszło fantastyczne. Jak wszystko od Was. Nie wiedziałam, że można upiec ciasto bez użycia jaj, za którymi nie przepadam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 + one =