Bezglutenowe tortille

Od 30 minut siedzę nad tym wpisem i próbuję wymyślić coś mądrego… Zadanie jest o tyle trudne, że od rana jestem całkowicie „bezmyślny”. Myśli w mojej głowie brak. Wielcy mędrcy Wschodu prześcigają się w sposobach na osiągnięcie tego stanu. Gdy już tam docieram, zazwyczaj wpadam w pustkę. Dopiero kiedy się jej poddaję, zaczynam odczuwać „bezmyślną” radość. Siedzę i rozkoszuję się tą jedną szarą komórką, która pozostaje aktywna ;) Pomaga mi nie zginąć… Rozczulają mnie psy merdające ogonem i ptaszki ćwierkające na gałęzi. Czuję, że „oprócz błękitnego nieba, nic mi dzisiaj nie potrzeba…”. No może za wyjątkiem czegoś na ząb. Dziś bezglutenowa wersja meksykańskiej tortilli z guacamole i bardzo przyjemną mieszanką przypraw. Całość na ostro, bo w takie dni jak ten, muszę się jakoś pobudzić do działania ;)

tortilla z guacamole i dodatkami 1

Bezglutenowe tortille z guacamole i …
tortille:
1 szklanka mąki ryżowej
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
3/4 szklanki wrzątku
mąka ryżowa do podsypywania
guacamole:
2 miękkie awokado
sok z połowy cytryny lub limonki
3 łyżki oliwy
poszatkowana ostra papryczka chilli (z pestkami lub bez)
sól kamienna lub morska do smaku
dodatki (opcjonalne):
oliwki
pieczona papryka (paprykę kroimy w słupki i pieczemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu około 8 minut na dużym gazie – może być gdzieniegdzie przypalona co doda wędzonego smaku. Paprykę przykrywamy pokrywką.)
mieszanka kiełków na patelnię (podsmażona na oleju ryżowym – 2 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy do smaku.)
pomidorki koktajlowe
poszatkowana natka kolendry
sok z limonki
meksykańska mieszanka przypraw:
1 łyżka kminu rzymskiego
4 -5 ostrych, suszonych papryczek chilli
1 łyżka oregano
1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki w proszku lub słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej

Tortille: mąkę mieszamy ze skrobią kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy wrzątek mieszając widelcem tak aby powstało ciasto.

ciasto

Wyrabiamy je przez chwilę. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki wielkości śliwki.

kawalki ciasta_

Z każdego kawałka formujemy kulkę i spłaszczamy ją.

kawalki ciasta 1

Wałkujemy placki podsypując mąką ryżową.

walkowanie

Pieczemy z dwóch stron na suchej patelni na dużym gazie. Placki są gotowe kiedy zaczynają się rozwarstwiać i są w niektórych miejscach delikatnie przypalone.

pieczenie

Podajemy je posmarowane guacamole, z przypieczoną papryką, kiełkami, oliwkami i mieszanką przypraw (nie wszystkie dodatki muszą być użyte). Guacamole: wszystkie składniki ugniatamy widelcem. Mieszanka przypraw: na suchej patelni prażymy ostre papryczki i kmin rzymski (około 3 -4 minuty). Uważamy, aby nie przypalić kminu rzymskiego. Mielemy je w młynku do kawy. Dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszankę można przechowywać w słoiku – najlepiej w ciemnym i suchym miejscu. 

6 komentarzy

  1. Z tego co pamiętamy to były bardzo dobre. Smakowały też dziewczynkom, córkom Maćka, które nie są na diecie bezglutenowej… Może warto prześledzić jeszcze raz przepis :) miłego dnia

  2. Polecam. Tortille wyszły pyszne. Chrupiące, a zarazem miękkie. Świetny posiłek. Dodaję do ulubionych ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + osiemnaście =