Bezglutenowa torta di frutta secca i Wesołych Świąt :)

Wczoraj przygotowywaliśmy je na antenie „Pytania na śniadanie”, a dziś instrukcja obsługi na naszym blogu. Przyprawiona dużą ilością miłości Torta di frutta secca. Wesołych świąt :)

ps. Dziękujemy niezrównanemu Jarkowi Tokarskiemu…

TORTA DI FRUTTA SECCA

50 g migdałów
50 g orzechów laskowych
60 g niesiarkowanych moreli
60 g fig
50 g gorzkiej czekolady (minimum 30%)
30 g maku
1/3 łyżeczki sody
50 g melasy (np. kukurydzianej, ryżowej, jęczmiennej, buraczanej lub orkiszowej) lub nierafinowanego cukru np. Dark Muscavado
100 g mąki gryczanej
50 g oleju kokosowego lub masła
200 ml mleka sojowego
szczypta soli
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%) do polania
mak do posypania

Migdały i orzechy laskowe mielemy w robocie kuchennym tak aby były widoczne kawałki orzechów i migdałów lub drobno siekamy. Dodajemy suszone owoce i mielemy lub siekamy tak aby widoczne były większe kawałki owoców. Gorzką czekoladę drobno siekamy nożem. Masę z bakalii i orzechów przekładamy do miski. Dodajemy poszatkowaną czekoladę, mak, sodę, melasę lub cukier, mąkę, tłuszcz, mleko, sól i skórkę. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (i posypanej np. makiem) foremki. Masę wyrównujemy od góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy bez termoobiegu około 40 minut. Przed wyjęciem formy z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozprowadzamy ją na przestudzonym cieście i posypujemy je makiem.

11 komentarzy

  1. Ja także stwierdzam, świetnie Pani wygląda i życzę ciepłych i Rodzinnych Świąt życzę

  2. Dziś upiekłam, z wczoraj przygotowanych składników. Moja mam zjadła właśnie trzeci raz, mały kawałek i powiedziała: „w ramach diety bezglutenowej”;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three + 17 =