Ajurweda – lecznicza moc przypraw i ziół odc. 1

Od jakiegoś czasu jesteśmy mało aktywni na blogu. Tak już mamy. Kiedy się dużo dzieje (wewnętrznie, a czasami też zewnętrznie), gdy brakuje dystansu to nie mamy siły, ani ochoty, aby pisać… Dziś jednak czuję, że czas się znów czymś podzielić. Na przełomie kwietnia i maja spędziliśmy 2 tygodnie w Indiach. Wyruszyliśmy w podróż w poszukiwaniu korzeni ajurwedy. W pierwszym tygodniu poznawaliśmy tajemnice tej najstarszej nauki o zdrowiu na świecie (liczy sobie ponad 5 tysięcy lat) w Ananda Lakshmi Ayurveda Retreat (www.anandalakshmiayurveda.com) w Kerali, wspaniałym ośrodku ajurwedyjskim założonym przez Gianniego i Izę Demozzi. Drugi tydzień spędziliśmy u źródła – w Centrum Fundacji Art of Living w Bangalore. Jednym z owoców tego wyjazdu jest seria 8 video o ajurwedzie przygotowana dla Onet.pl. Reżyserem, operatorem i montażystą był jak zwykle, nasz najwspanialszy towarzysz podróży Jarek Tokarski (www.jarektokarski.com). Link do pierwszego odcinka poniżej oraz… 2 świetne i proste przepisy na tonik poprawiający trawienie, który możecie spożywać po każdym większym posiłku i doskonałą wodę ziołową (nadaje się dla każdej konstytucji). Na zdrowie <3

Ajurweda – lecznicza moc przypraw i ziół
4babc113-555e-40f9-a878-1f9222c5399f.1495712016.595468.mp4


Tonik poprawiający trawienie

około 50 ml świeżo wyciśniętego soku z imbiru
1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
naturalny miód do smaku

Sok z imbiru wyciskamy w sokowirówce lub zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. Tak przygotowany sok możemy przechowywać 1 – 2 dni w lodówce. Sok (w temperaturze pokojowej) łączymy z pozostałymi składnikami i wypijamy po obfitym posiłku.

 

Woda ziołowa

300 ml
1/2 laski cynamonu
1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
1 łyżeczka kopru włoskiego
3 poszatkowane ziarenka kardamonu
garść listków świeżej mięty
ciepła woda do podania

Przyprawy wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy około 5 – 10 minut. Przed podaniem gotową esencję rozcieńczamy ciepłą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 4 =